Un nou focar de coronavirus în China. 100 de milioane de oameni, în carantină

jilin china
Changchun, Jilin. Foto: Iyoo / Wikipedia

Aproximativ 108 milioane de oameni din provincia Jilin din nord-estul Chinei se află din nou în carantină, relatează Bloomberg.

Spre deosebire de relaxarea ce este în desfășurare în China, în orașele din provincia Jilin autoritățile au întrerupt funcționarea trenurilor și a autobuzelor și au închis școlile. Aceste măsuri stricte i-au speriat pe mulți dintre locuitorii care credeau că ce era mai rău a trecut.

Deși noul focar de 34 de cazuri nu crește la fel de rapid precum epidemia din Wuhan din decembrie anul trecut, măsurile drastice luate extrem de rapid de autoritățile chineze sugerează teama de un al doilea val al pandemiei, după ce reușiseră să oprească răspândirea bolii, însă cu grave efecte asupra economiei, mai notează sursa citată.

Potrivit Bloomberg, noul focar din China este totodată un semn pentru cât de fragil este procesul de relaxare a măsurilor anti-coronavirs, oriunde în lume.

Autoritățile din Shulan, un oraș din Jilin, au anunțat luni, 18 mai, că vor aplica măsuri dure pentru a stopa răspândirea virusului. Astfel, complexele rezidențiale unde s-au identificat / suspectat cazuri de coronavirus vor fi închise. În aceste blocuri, o singură persoană din fiecare familie va avea voie să plece pentru a cumpăra mâncare și alte bunuri de primă necesitate, însă doar o dată la două zile. În plus, un astfel de drum la cumpărături nu trebuie să dureze mai mult de două ore.

Restaurantele pot funcționa, însă la o masă au voie să stea maximum două persoane. Această restricție fusese ridicată în urmă cu câteva săptămâni, însă acum a fost reinstituită.

Bloomberg mai scrie că locuitorii din Jilin au un sentiment de deja vu, deoarece aceleași măsuri stricte de carantină au mai fost implementate aici în lunile februarie și martie, atunci când au acestea au fost aplicate în aproape toată China.

Chiar dacă în provincia Jilin s-au înregistrat numai 127 de cazuri (față de 68.000 în provincia Hubei, unde se află și orașul Wuhan), autoritățile chineze au decis să introducă din nou carantina.

Au fost suspendate și serviciile de curierat, iar la farmacii a fost interzisă vânzarea de medicamente anti-febră pentru ca oamenii să nu le cumpere pentru a-și ascunde eventualele simptome.

Autoritățile din domeniul sănătății nu știu cu siguranță cum a apărut acest nou focar, însă suspectează că pacienții au intrat în contact cu persoane infectate ce s-au întors din Rusia, țară care a trecut pe locul doi la numărul total de cazuri de coronavirus, după SUA. În total, Rusia are 300.000 de cazuri de SARS-CoV-2.

Foto: Iyoo / Wikipedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.