Atentat terorist în Franţa. Atacatorul din magazinul parizian a fost ucis

paris
Luare de ostatici la Paris. Foto: Captură YouTube

UPDATE vineri, 9 ianuarie, ora 19.00. Bărbatul care a luat ostatici într-un magazin din Vincennes a fost ucis de forțele de ordine.  Presa relatează însă că cel puțin patru dintre ostatici și-au pierdut viața, restul de 15 fiind eliberați.

Atacatorul Amedy Coulibaly este un delincvent multirecidivist, în vârstă de 32 de ani, și amenințase că ucide toți ostaticii din magazin dacă trupele speciale ale jandarmeriei dădeau asaltul la Dammartin, acolo unde se baricadaseră frații Cherif și Said Kouachi, autorii atentatului de la revista Charlie Hebdo.

Operațiunea din Porte de Vincennes a fost lansată însă simultan cu cea de la tipografia din Dammartin, unde au fost uciși și frații Kouachi.

Știre inițială. Mai multe persoane au fost luate ostatice într-un cartier din Paris în jurul orei 13:00 (ora 15:00 ora României) de către un bărbat înarmat, anunță publicația „Le Figaro”.

Atacatorul înarmat cu două pistoale mitralieră a luat mai mulți ostatici într-o băcănie kosher din Vincennes, o zonă aflată la periferia estică a Parisului. Atacatorul ar fi strigat „Lăsați-mi prietenii în pace, altfel vă ucid pe toți!”.

Potrivit Reuters, o persoană ar fi fost rănită în schimbul de focuri care a izbucnit în estul Parisului. Patronul magazinului a fost împușcat de două ori, însă a reușit să scape. El a fugit imediat ce a auzit o angajată strigând: „Nu face asta, nu face asta!”. El a fost atins de două gloanțe și a fost transportat la spital.

Surse de la fața locului spun că în interior se află mai mulți ostatici, a relatat Sebastian Perju, corespondentul Digi24 la Paris. Acesta a declarat că magazinele evreiești din zonă au început să își închidă porțile. „La Paris s-a instaurat teroarea ”, a mai spus acesta.

„Le Figaro” precizează că autorul luării de ostatici este aceeași persoană care ieri a omorât o polițistă la Paris. Totodată, se pare că barbatul are legături cu cei doi frați Kouachi, suspectați că au omorât douăsprezece persoane în timpul atacului din redacția „Charlie Hebdo”.

Pe nume Amedy Coulibaly, suspectul avea 32 de ani. Poliția franceză a dat-o în urmărire pe prietena acestuia, Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani.

Suspecți de terorism. Foto: prefecturedepolice.interieur.gouv.fr
Suspecți de terorism. Foto: prefecturedepolice.interieur.gouv.fr

Un jurnalist a declarat că străzile Parisului sunt mult mai goale decât în mod obișnuit.

Recomandările editorilor GreatNews:

Atentat terorist în Franţa, ziua 3. Fraţii Kouachi, încercuiți într-o tipografie
Mesajul lui Klaus Iohannis pentru studenţii români din diaspora
Un senator PSD vrea arest preventiv doar pentru acte de violență

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.