Atentat terorist în Franţa, ziua 3. Fraţii Kouachi au fost uciși

atentat franta autori cherif said kouachi
Cherif şi Said Kouachi, presupuşii autori ai atentatului terorist din Franţa

UPDATE vineri, 9 ianuarie, ora 18.50. Fraţii Kouachi, autorii atacului terorist de la redacţia revistei Charlie Hebdo, au fost ucişi în atacul forţelor franceze, la tipografia din nordul Franţei, unde cei doi luaseră un ostatic.

De asemenea, ostaticii din magazin care au rămas în viață şi cel reţinut de fraţii Kouachi au fost eliberaţi.

Ostaticul care a fost reţinut de cei doi frați islamişti în tipografia situată în nordul Franţei este teafăr și a fost eliberat de forţele de ordine franceze.

UPDATE vineri, 9 ianuarie, ora 13:30. Un cleric din gruparea Statul Islamic a declarat că ISIS este responsabilă de atacul terorist din redacția publicației „Charlie Hebdo” de la Paris, în care au fost ucise douăsprezece persoane, anunță agenția de presă germană DPA.

„Am început cu operațiunea din Franța pentru care ne asumăm responsabilitatea. Mâine vor fi Marea Britanie, America și altele ”, a spus Abu Saad al-Ansari în timpul unei predici în orașul Mosul din Irak, aflat în prezent sub controlul grupării Statului Islamic.

„Acesta este un mesaj adresat tuturor țărilor care participă la coaliția condusă de SUA și care a ucis membri ai Statului Islamic”, a mai spus el.

UPDATE vineri, 9 ianuarie. Frații Cherif şi Said Kouachi au fost încercuiți de poliție într-o tipografie din orașul Dammartin-en-Goële, aflat la aproximativ 30 de kilometri de Paris. Cei doi suspecți de terorism au luat cel puțin un ostatic în tipografie, iar autoritățile franceze încearcă să negocieze cu aceștia pentru a-i convinge să se predea.

Potrivit „Le Figaro”, frații musulmani au declarat în timpul unei convorbiri telefonice cu polițiștii prezenți la fața locului că vor să moartă ca „martiri”.

UPDATE vineri, 9 ianuarie. Fraţii Cherif şi Said Kouachi, principalii suspecţi pentru atentatul terorist produs miercuri în Franţa, se aflau de „câţiva ani” pe o listă neagră întocmită de administraţia americană.

La acţiunile de căutare a celor doi au participat un număr-record de 90.000 de poliţişti.

12 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 20 au fost rănite în urma atacului armat produs miercuri, la orele prânzului, în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo. În ultimii ani, publicaţia a dobândit un renume mondial prin caricaturile ironice la adresa profetului Mahomed, un simbol al religiei islamice.

UPDATE joi, 8 ianuarie, ziua de după atentat: Poliţia franceză are doi suspecţi principali pentru atentatul terorist produs miercuri, la prânz, la sediul redacţiei Charlie Hebdo.

Cei doi bărbaţi au 32, respectiv 34 de ani, şi sunt franco-algerieni. Ambii sunt originari din oraşul Pantin, o suburbie a Parisului. Cei doi au trăit o perioadă în Siria, de unde au revenit în vara anului trecut.

Poliţia a publicat imagini ale celor doi, fraţii Cherif şi Said Kouachi, identificaţi după o gafă de proporţii a unuia dintre atacatori: şi-a uitat cartea de identitate în maşina cu care s-au deplasat la atac, abandonată ulterior.

Şapte persoane sunt deja arestate, sub acuzaţia de participare la acest atentat terorist, relatează Le Monde.

În timp ce poliţia îi caută pe cei doi, existând chiar suspiciuni că cei doi au reuşit să părăsească Franţa, gruparea teroristă Stat Islamic a salutat atacul de la redacţia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

Un prim suspect, tânărul în vârstă de 18 ani Hamyd Mourad, s-a predat poliţiei miercuri noapte. El a decis să meargă la poliţie după ce a văzut că numele său circula pe reţelele de socializare. El este acuzat că i-a ajutat pe cei doi autori ai atentatului.

Ştirea de ieri: 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 20 sunt rănite, în urma unui atentat produs miercuri, 7 ianuarie, la redacţia săptămânalui francez de satiră Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo este o publicaţie cunoscută în toată lumea după publicarea unor controversate caricaturi ale profetului Mahomed, un simbol religios în lumea musulmană.

Atacul a avut loc la redacţia Charlie Hebdo, din centrul Parisului. Doi bărbaţi cu cagule negre au pătruns în clădire înarmaţi cu puşti Kalaşnikov. Focurile de armă s-au auzit abia la jumătate de oră după pătrunderea bărbaţilor în clădire.

În atentat şi-a pierdut viaţa şi Charb, directorul şi principalul caricaturist al publicaţiei. Acesta a murit la scurt timp după sosirea la spital.

Potrivit presei franceze, cei doi atacatori vorbeau limba franceză, fără vreun accent străin. Într-un clip video postat pe Daily Motion, cei doi autori ai atentatului strigă „L-am răzbunat pe Mahomed şi l-am ucis pe Charlie Hebdo”. Într-un alt filmuleţ, cei doi strigă „Allah Akbar” („Alah e mare!”)

Maşina atacatorilor a fost găsită de autorităţi într-o suburbie a Parisului.

„Franţa este în stare de şoc”

„Franţa este în stare de şoc. Vom reacţiona cu fermitate, însă cu grijă faţă de unitatea naţională”, a spus preşedintele francez Francois Hollande, imediat după atentat.

În urmă cu câţiva ani, când au apărut primele caricaturi cu profetul Mahomed, s-a pus problema preluării acelor caricaturi în presa românească. Nu au fost puţini cei încântaţi de idee, însă o convenţie a dus la evitarea unor eventuale probleme. Pe atunci, lider al Clubului Român de Presă era Cristian Tudor Popescu.

„Aş vrea să amintesc că şi în România s-a pus problema dacă aceste caricaturi merită să fie puse în presă sau nu, era vorba de o simpla reproducere. Şi m-a sunat preşedintele Traian Băsescu, în calitatea mea de preşedinte al Clubului Român de Presă, şi am avut o discuţie legată de oportunitatea apariţiei şi am căzut de acord că nu e bine şi nu e o încălcare de libertate a presei, dar este un gest conştient să nu se publice aceste caricaturi: având în vedere consecinţele politice pe care le poate produce în ţara noastră. Aceasta sugestie a fost respectată de către marile ziare din România.

Eu nu sunt foarte de acord cu publicarea acestor caricaturi, cei care le publică le ştiu a fi insultătoare pentru aceşti religioşi islamici. Există şi limite în această libertate a presei.

Trebuie să existe şi o limită, de ce trebuie să publicăm aceste caricaturi, ca să creştem tirajul?”, a comentat CTP în direct la Realitatea TV.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.