Un neurocercetător român a câștigat un important premiu din lumea medicinei

Sergiu Pasca Premiu Vilcek. Foto: Youtube
Sergiu Pasca. Foto: Youtube

Sergiu P. Pasca, neurocercetător la prestigioasa universitate americană Stanford, născut în România, a primit premiul Vilcek 2018 pentru munca sa în Știința Biomedicală.

Omul de știință originar din România a fost desemnat câștigătorul importantei distincții ”pentru dezvoltarea unor modele realiste ale creierului uman și pentru descoperirea unor perspective fundamentale în biologia bolilor neuropshiatrice, precum autismul”.

Premiul Vilcek vine la pachet cu un cec de 50.000 de dolari americani și dorește să încurajeze și să sprijine tinerii imigranți ”care au demonstrat realizări excepționale și care, de cele mai multe ori, se confruntă cu provocări la începutul carierei”.

Aceste premii sunt oferite anual în știința biomedicală, dar și pentru diferite arte. În acest an, premiul a fost acordat unor realizări notabile din arhitectură.

Sergiu Pasca are 35 de ani și este profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

Pasca a dezvoltat, în munca sa, un model sofisticat al creierului uman prin care sunt posibile investigații precise ale comunicării între regiuni ale creierului, printre care și migrația neuronilor, cât și asamblarea circuitelor cerebrale. Descoperirile sale au fost publicate în importantul jurnal Nature.

Pasca s-a născut la Cluj-Napoca și a crescut la Aiud. Este primul membru al familiei sale cu studii superioare. A câștigat un premiu la Olimpiada de Chimie în ultimul an de liceu și a studiat la Facultatea de Medicina de la Cluj-Napoca.

A devenit coleg al Organizației Internaționale a Cercetării Creierului și a început munca la Stanford în 2009, în laboratorul neurocercetătorului Ricardo Dolmetsch.