Un milionar a fost reținut de DIICOT

Călin Donca FOTO: brasov.net
Călin Donca FOTO: brasov.net

Patru persoane, printre care și omul de afaceri Călin Donca, au fost reținute de procurorii DIICOT Brașov. Este vorba despre un dosar care vizează de o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înșelăciune și manipularea pieței de capital.

Membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală, inducând în eroare numeroase persoane prin diseminarea de informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de o sută de ori mai mari.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, marţi, că procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea a 4 inculpaţi, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au  înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a arătat DIICOT.

Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov şi avea ca obiect de activitate producția de energie electrică. Milionarul, împreună cu membrii grupării, au creat un tip de criptomonedă pe care au denumit-o Solix, informează Brașov.net.

El promitea investitorilor câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția lor inițială, într-un timp foarte scurt. Ca să convingă oameni să investească, Donca făcea tot felul de clipuri pe care le posta pe internet si dezvăluia cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui.

Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni, dar s-au vândut doar 2 milioane.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.