Un lector care a criticat conducerea universității riscă să fie dat afară

andrei rus
Criticul de film Andrei Rus. Foto: Pagina de Facebook Andrei Rus

După ce un student a fost exmatriculat de la Universitatea de Arhitectură din București deoarece s-a plâns de condițiile de studiu, la o altă universitate din capitală apare un caz similar. De această dată este vorba de un cadru didactic universitar care riscă să fie dat afară pentru că a criticat conducerea instituției de învățământ.

Criticul de film Andrei Rus, lector la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), susține că e în pericol să îi fie desfăcut contractul de muncă pentru că a criticat conducerea instituției, relatează europafm.ro.

Într-un interviu publicat pe pagina de Internet a revistei Film Menu, Sorin Botoșeneanu, Andrei Rus și regizorul Tudor Cristian Jurgiu invocă, între altele, practici precum meditațiile particulare oferite candidaților la admitere de profesori din cadrul UNATC. Ar fi existat chiar cazuri în care unii dintre profesorii meditatori s-au aflat în comisiile de examinare.

Comisia de Etică a UNATC a analizat cazul la începutul săptămânii.

Totodată, Andrei Rus a anunțat pe un site de socializare că a fost informat neoficial de către mai mulți colegi că președintele Comisiei, Ștefan Velniciuc, a prezentat o decizie care s-ar încheia prin solicitarea de a-i fi desfăcut contractul de muncă deoarece ar fi lezat imaginea publică a Universității și pe cea a conducerii.

Acuzat de „propagandă homosexuală”

În cazul în care hotărârea se confirmă, Andrei Rus are de gând să o conteste și afirmă că va cere în continuare demisia actualei conduceri a UNATC, pe care o consideră „abuzivă și incapabilă (…) de a acționa pentru ca această instituție să se modernizeze din toate punctele de vedere”.

Andrei Rus adaugă, pe de altă parte, că unul dintre profesorii din Comisia de Etică l-ar fi acuzat de „propagandă homosexuală”, care ar putea afecta imaginea școlii.

Rus a mai scris pe site-ul de socializare că „exprimarea diversității de orientări sexuale este legală în România încă de la începutul anilor 2000″ și că „a vorbi despre <propagandă homosexuală> e deja o dovadă de gândire homofobă”, mai notează europafm.ro.

El a acuzat mai mulți profesori UNATC de homofobie, rasism, antisemitism și xenofobie.

Într-un răspuns publicat de Florin Zamfirescu, membru în Senatul Universității, acesta afirmă că problemele reale ale Facultății de Film ar ține de „meditații, admitere, acte întocmite superficial, cheltuieli ilegale, posibile furturi, deontologie”.

Florin Zamfirescu adaugă: „Deci tu ce dorești de fapt? Avem la admitere locuri pentru rromi, dorești sa se anunțe și locuri pentru homosexuali? Nu cred că va fi o problemă, dar… te-ai fi înscris pe acel loc?”

Radu Jude: practica meditațiilor e „arhicunoscută”

Într-o scrisoare de solidarizare cu Andrei Rus, regizorul Radu Jude (câștigătorul Premiului pentru Regie la Festivalul de Film de la Berlin de anul acesta pentru pelicula „Aferim”) afirmă că este un fapt „arhicunoscut de cei care activează în industria de teatru și film din România: profesorii din UNATC fac meditații pe bani grei cu unii candidați, iar apoi fac parte din comisiile de examen de la admitere (unde probele sunt eliminatorii)”.

Radu Jude denunță la rândul său ceea ce numește „o serie de texte antisemite, rasiste, xenofobe și homofobe pe care profesori din conducerea Universității le postau pe Facebook”.

Regizorul notează că, în justiția din România, acest site de socializare este asimilat spațiului public și spune că profesorii respectivi sunt Sergiu Anghel, Doru Ana și Florin Zamfirescu.

Radu Jude speră ca UNATC să revină asupra presupusei decizii referitoare la Andrei Rus și ca alți cineaști să se solidarizeze cu acesta.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.