Un elev român a inventat un robot care rezolvă cubul Rubik

cubul rubik
Diferite tipuri de cuburi Rubik. Foto: Glueball via Wikimedia Commons

Un elev din Focşani a construit un robot care „rezolvă” cubul Rubik în doar 80 de secunde. Tânărul a reuşit astfel să îmbine cele două mari pasiuni ale sale: cubul colorat şi informatica. Invenţia sa va intra vara aceasta în competiţie cu cei mai buni roboţi din ţară, relatează digi24.ro.

Andrei Marin, un licean din Focşani pasionat de tehnologie, a lucrat 120 de ore la robotul Robologo, care rezolvă cubul Rubik în 80 de secunde.

„Cu ajutorul senzorului de culoare, [robotul – n.r.] detectează culorile de pe feţele cubului şi face o descompunere din formate 3D în format 2D”, a explicat Andrei pentru postul de televiziune.

Chiar dacă este abia la început în ceea ce priveşte programarea, tânărul visează ca în viitor să lucreze la o firmă mare din domeniu: „Este un vis să ajung pe tărâmul Canadei şi să studiez IT-ul şi, mai cu preponderenţă, partea de robotică”.

Profesorul său de la Centrul de excelenţă în robotică din Focşani are încredere în el. „Pune foarte mult suflet în ceea ce face, este inteligent, se ataşează sarcinilor şi este o plăcere să lucrezi cu el”, a povestit Săndel Iordache, profesor îndrumător la Centrul de excelenţă în robotică.

Împreună cu mai mulţi colegi de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focșani, Andrei lucrează la un alt robot pe care îl va prezenta la competiţia internaţională World Robot Olympiad.

„Acesta are ca scop principal detectarea pericolului într-o mină şi pornirea scutului în cazul unor primejdii”, a arătat liceanul.

Andrei speră ca roboţii săi să aibă succes şi să atragă atenţia marilor universităţi din străinătate.

andrei marin
Andrei Marin și robotul său. Foto: click.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții și industrie pentru români în străinătate
Top 5 reduceri senzaționale la televizoare de la eMag
Trei idei de afaceri cu bani puțini

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.