Un bărbat și-a ținut sora decedată în casă timp de un an pentru a-i încasa pensia

breaza soră decedată pensie
Casa din Breaza unde a fost ținută femeia. Foto: Diana Frîncu / adevărul.ro

Un bărbat în vârstă de 58 de ani din orașul Breaza, județul Prahova, a fost reţinut de poliţie după ce a fost prins că a încasat pensia surorii sale, deşi femeia era decedată de un an de zile, relatează adevarul.ro.

Totul s-a aflat duminică, 26 noiembrie. Bărbatul, afalt în stare avansată de ebrietate, a mers în oraş să-şi mai cumpere de băut. Când s-a întors spre casă, s-a dezechilibrat şi a alunecat într-un şanţ. N-a mai fost în stare să se ridice singur aşa că a sunat un vecin pe care l-a rugat să vină să-l ajute.

Acesta a intrat cu forţa în casa bărbatului şi a descoperit că pe patul din dormitor se afla trupul mumificat al unei femei, sora vecinului care îi ceruse ajutor, mai notează sursa citată.

Chemaţi la faţa locului, poliţiştii criminologi şi medicul legist au constatat că femeia, care a suferit în timpul vieții de un handicap, murise de aproximativ un an.

În tot acest an, fratele ei a încasat pensia de handicap şi de însoţitor.

Acum, bărbatul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina pentru că anchetatorii vor să afle dacă omul are sau nu discernământ.

Acest caz este într-adevăr unul extrem, însă bărbatul din Breaza nu este singurul care s-a gândit să păcălească statul și să încaseze bani pentru o rudă moartă.

În anul 2012, Ministerul Muncii a anunțat că statul a plătit 7,7 milioane de lei în conturile unor persoane decedate în perioada 2008-2010. Banii au ajuns la familiile defuncților deoarece rudele nu au anunțat de decesele.

Astfel, timp de mai multe luni, Casa de Pensii București a plătit ajutorul social pentru 323 de persoane decedate. Spre exemplu, pentru o persoană care a murit în anul 2010, statul a trimis familiei pensia încă 6 luni după data decesului, în total 7.200 de lei, a relatat postul ProTV la acea dată.

Unele familii nu au solicitat nici certificatul de deces.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.