Un băiat de 12 ani, pasionat de sport, e acum în fotoliu rulant din cauza efectelor COVID pe termen lung

covid pe termen lung la copii
Immanuel, înainte și după COVID. Foto: Arhiva personală a familiei / BBC

O mamă din Marea Britanie a povestit pentru BBC că cei doi copii ai săi, în vârstă de 11 și de 12 ani, care s-au infectat cu noul coronavirus în septembrie, suferă și acum de efectele așa-numitului COVID de lungă durată.

Nichola Careless, din Ashington, Marea Britanie, a relatat cum fiica ei, Eleni, în vârstă de 11 ani, a fost testată pozitiv pentru coronavirus anul trecut. Inițial, fata a avut numai simptome ușoare. Ulterior, s-au agravat.

Chiar și acum fata continuă să aibă dificultăți de respirație, dureri de burtă, dureri ale articulațiilor și amețeală.

Fiul Nicholei, Immanuel, în vârstă de 12 ani, s-a îmbolnăvit și mai rău. Deși înainte de boală era un băiat activ, pasionat de sport, acum el trebuie să folosească un fotoliu rulant. Ceea ce inițial părea o răceală banală, a evoluat într-o tuse care nu l-a părăsit timp de două săptămâni.

Apoi, cei doi copii s-au îmbolnăvit și mai rău și au avut o mulțime de alte simptome.

„Aveau iritații pe fețe, dureri de stomac severe, palpitații la inimă, dificultăți de respirație, erau confuzi – nu știau unde sunt, iar pielea de pe mâini și picioare li se descuama. Pentru mine a fost îngrozitor să privesc”, a povestit mama lor pentru BBC Radio Newcastle.

Durerile de articulații ale fiului său au devenit și mai grave, pur și simplu paralizându-l de la gât în jos.

„Era atât de activ, obișnuia să joace fotbal și rugbi. Însă acum nu poate decât să facă câțiva pași prin casă. Altfel, trebuie să folosească fotoliul rulant. Este pur și simplu sfâșietor când copilul tău îți spune în fiecare zi „Am să mai pot merge vreodată? Am să pot să mă mai joc rugbi vreodată?” Este pur și simplu dureros când nu ai niciun răspuns”, a mai povestit Nichola.

Sammie McFarland de la Long Covid Kids (o fundație care se ocupă de copiii ce suferă de efectele COVID pe termen lung), și care are în grijă peste 1.200 de copii, a declarat că în unele cazuri copiii încă nu și-au revenit nici la 9 sau 10 luni după ce s-au infectat.

COVID de lungă durată sau COVID pe termen lung se referă la un set de simptome de care pacienții suferă la mai multe săptămâni sau luni după ce au fost infectați. Unii dintre ei nici nu au fost foarte bolnavi atunci când s-au infectat.

Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, dificultăți în respirație, dureri articulare, durere în piept, tuse, pierderea mirosului, secreții ale nasului, ochi roșii, pierderea gustului, dureri de cap, producție de spută, pierderea apetitului, dureri în gât, amețeli, dureri musculare, diaree.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.