Un avion s-a prăbușit în Iran

FOTO: Airliners.net/via Wikimedia Commons
FOTO: Airliners.net/via Wikimedia Commons

Un avion cu 66 de oameni la bord s-a prăbușit duminică în Iran. Aeronava aparținea companiei Aseman Airlines, decolase din capitala Teheran și se îndrepta spre un oraș din sud-vestul țării.

A dispărut de pe radar la scurt timp după decolare, iar autoritățile au confirmat puțin mai târziu că s-a prăbușit într-o zonă muntoasă. „Toate serviciile de urgență sunt în alertă”, a anunțat șeful serviciului național de intervenție din Iran, Pirhossein Koovlovand, citat de agenția de presă Fars.

La bord erau 60 de pasageri și șase membri ai echipajului. Din primele informații reiese că de vină ar fi vremea rea. De asemenea, autoritățile au mai precizat că avionul avea o vechime de 20 de ani.

Din cauză că este sub embargo internațional, în Iran există o lipsă de piese de schimb pentru industria aviatică.

Săptămâna trecută a avut loc o altă tragedie aviatică în Rusia. 71 de persoane care se aflau la bord și-au pierdut viața. Autorităţile suspectează că prăbuşirea aparatului a fost provocată de o eroare umană, de o problemă tehnică sau de complicaţii cauzate de vremea rea.

Avionul companiei Saratov Airlines se îndrepta duminica trecută spre oraşul Orsk, lângă frontiera Rusiei cu Kazahstanul, când s-a prăbuşit doar la câteva minute după ce a decolat de pe aeroportul Domodedovo din Moscova.

Avionul, un Antonov-148 asamblat în Rusia, avea o vechime de numai opt ani. Uzinele ucraineană şi rusă unde se fabrică acest tip de aparat au promis că vor declanşa o investigaţie.

FOTO: Airliners.net/via Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.