Ultima țigară. Chinezii interzic fumatul în Beijing

China, cel mai mare consumator de tutun din lume, va implementa, începând de luni, măsuri stricte de limitare a fumatului în capitala Beijing.

Locuitorii Beijingului nu vor mai putea fuma în restaurante, birouri și în mijloacele de transport în comun începând de luni, în cadrul unei campanii de limitare a fumatului care își propune să ia măsuri din ce în ce mai restrictive în următorii ani.

Activiștii anti-tutun au cerut implentarea acestora de ani de zile, însă ele au fost puse în aplicare abia acum. Chinezii, cei mai înrăiți fumători din lume, riscă amenzi de 200 de yuani, aproximativ 35 de euro, dacă își aprind țigările lângă școli sau spitale. Actuala sancțiune era de doar 10 yuani și era rar pusă în practică.

Orice fumător care primește trei amenzi va fi menționat pe într-o listă a rușinii pe un site al guvernului, iar companiile vor fi sancționate cu 10.000 de yuani, aproximativ 1.750 de euro, dacă nu vor eradica fumatul în incinte.

”Angajații restaurantelor au obligația să nu le permită clienților să fumeze”, a declarat Mao Qunan, de la Comisia pentru Sănătatea Națională, citat de The Guardian. ”Dacă indicațiile lor nu sunt urmate, atunci forțele de ordine îi vor pedepsi pe cei care fumează”, a adăugat acesta.

Fumatul este una din marile de probleme ale Chinei, un stat cu peste 300 de milioane de fumători. Prețul țigărilor este foarte accesibil, un pachet costând mai puțin de cinci yuani (n.r. – 3,2 lei românești).

Autoritățile de la Beijing au interzis deja reclamele la produse din tutun, însă fumatul este deja un fenomen social de anvergură în China, iar sancțiunile împotriva celor care fumează în spații publice au fost rar puse în aplicare până în prezent.

Noile legi sunt mult mai stricte, însă și în cazul lor, specialiștii sunt destul de sceptici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia