UE ar putea limita călătoriile între țările membre

țări membre UE
Foto: GregMontani / pixabay.com

Uniunea Europeană a lansat un apel pentru evitarea călătoriilor neesențiale între țările din blocul comunitar. Sfatul a venit la finalul summit-ului prin videoconferință al celor 27 de state membre și vine în contextul în care situația sanitară este „foarte gravă”.

La scurt timp, autoritățile din Franța au anunțat că vor fi restricții de călătorie începând de duminică. Mai exact, călătorii trebuie să prezinte un test PCR realizate un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Obligația nu se referă la călătoriile esențiale, la muncitorii frontalieri.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat că „toate călătoriile neesențiale trebuie puternic descurajate”.

„Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii ale coronavirusului”, a spus Ursula von der Leyen. Președinta CE mai mai spune că zone cu probleme sanitare din UE trebuie definite mai clar, iar călătorii care provin din aceste regiuni ar putea fi supuși obligației de a face un teste înainte de plecare și de a intra în carantină la sosire.

În ce priveşte ţările din afara UE, „propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare”, a adăugat ea.

În ajunul summitului, europenii au ajuns în cele din urmă să se se înţeleagă asupra recunoaşterii reciproce a rezultatelor testelor, atât PCR, cât şi antigenice rapide, un progres validat joi seară.

Pentru a detecta mutaţiile coronavirusului, Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale UE să crească secvenţierea, considerând insuficient nivelul actual. De asemenea, a lansat un apel la accelerarea vaccinării, protejând 70% din populaţia adultă înainte de sfârşitul verii şi 80% din personalul sanitar şi cei în vârstă de peste 80 de ani până în martie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.