Turcan: 5 milioane de dosare de pensie vor fi evaluate și recalculate

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Într-o perioadă de cel mult 18 luni vor fi evaluate toate cele 5 milioane de dosare de pensie din România. În baza evaluării se va face recalcularea pensiilor, după principiile unei noi legi, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan. Ministrul a mai adăugat că discuțiile pentru noua lege a pensiilor, care va cuprinde o nouă formulă de calcul, vor începe în cel mult o lună, iar acum se lucrează la mai multe variante, inclusiv pentru pensiile speciale.

„Evaluarea dosarelor este etapa premergătoare recalculării pensiilor. Am stabilit ca în maxim 18 luni să fie evaluate toate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii”, a declarat Raluca Turcan, care a anunțat o „reformă a sistemului de pensii din România”.

Potrivit acesteia, evalurea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii, bază de date care va fi folosită pentru recalcularea pensiilor.
”Pasul acesta are la bază contributitivitate şi echitate în sistemul de pensii. Începem evaluarea acestor dosare, care va sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o nouă formulă de calcul (…). Există o componentă tehnică de evaluare şi recalculare şi una legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate”, a mai susținut ministrul.
Ea a mai spus că discuțiile pentru noua lege a pensiilor vor fi începute în cel mult o lună: „Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum nu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nicio economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate și echitate”, a mai declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.