Tudorel Toader face jocurile unui partid pro-rus din Republica Moldova

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, în prezent rector al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, se implică în jocurile politice din Republica Moldova, scrie Timpul.md. Mai exact, este vorba despre faptul că rectorul Toader a propus și și-a asumat realizarea unei extensiuni a Universității din Iași în municipiul Orhei față de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, reprezentant al partidului pro-rus ȘOR, condus de oligarhul Ilan Șor.

Gestul lui Toader vine în susținerea scorului electoral al partidului ȘOR în contextul posibilelor viitoare alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova, dar și în direcția consolidării monopolului politic al aceluiași partid la nivel local.

Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă ferm aceste acțiuni de implicare politică a rectorului Toader și îi solicită acestuia să dezbată viitorul universității în cadrul comunității academice și să nu mai pericliteze interesele strategice românești în Basarabia.

Deschiderea unei extensiuni universitare a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) la Orhei (municipiu cu doar 20.000 locuitori) cu sprijinul ȘOR nu este susținută de nicio analiză și reprezintă o schimbare în politica Universității „Cuza”, având în vedere că nu s-au mai făcut eforturi serioase, umane și financiare, în direcția dezvoltării extensiunii deja existente la Chișinău (care are circa 700.000 locuitori) sau a colaborării cu Universitatea de Stat a Moldovei (USM).

Totodată, Liga Studenților consideră că atenția conducerii executive a instituției ar trebui să fie în direcția investițiilor solicitate de studenți și dezbătute în comunitatea academică, nu a celor celor asumate politic și fără consultare.

Partidul ȘOR i-ar fi promis lui Toader investiții financiare în viitoarea extensiune. Pe lângă miza electorală generală în contextul posibilelor alegeri anticipate și miza politică locală, partidul ȘOR urmărește cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-europene prin asocierea cu universitatea ieșeană.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.