Tragedia oilor din portul Midia a ajuns în New York Times. Ce scriu jurnaliștii de peste Ocean

FOTO: Katrina_S/Pixabay.com
FOTO: Katrina_S/Pixabay.com

Tragedia oilor blocate pe vasul eșuat în portul Midia a ajuns subiect și în cotidianul american The New York Times. „După cinci zile de căutări frenetice, nu au mai fost găsite animale supravieţuitoare”, scriu jurnaliştii americani.

Aceștia mai spun că faptul că nava s-a răsturnat în apropierea portului arată că inspecția la bord nu a fost făcută corespunzător. Concluzia îi aparține unui reprezentant al unei organizații pentru bunăstarea animalelor.

Jurnaliștii americani mai spun și că în vara trecută, Comisia Europeană a cerut României să oprească exportul a 70.000 de oi vii în Golful Persic. S-a atras atenția atunci că animalele ar putea suferi din cauza caniculei. Însă, autoritățile din România în frunte cu ministrul Agriculturii de atunci, Petre Daea, au ignorat total avertismentele.

Vasul cu 14.000 de oi la bord a eșuat duminica trecută. Echipajul format din 22 de sirieni a reușit să se salveze. Unul dintre ei a căzut peste bord, însă a fost scos din apă.

În acest moment nu mai există oi vii, potrivit ONG-urilor care s-au implicat în salvarea animalelor. Au fost salvate doar 245 de oi.

Premierul le-a solicitat miniștrilor și președintelui ANSVSA demiterea tuturor celor implicați. „A fost o reacție a autorităților implicate care mi-a aratat paralizia și incapacitatea”, a declarat Orban.

„Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca cei care nu și-au făcut datoria să fie demiși din funcții. Îi cer ministrului de Interne să analizeze acțiunea prefectului, a comandamentului pentru situații de urgență, domnul ministru al Transporturilor să pună la punct toate măsurile care se impun.

Sunt responsabili acolo care nu și-au făcut datoria și care trebuie demiși. Trebie să știți că am luat decizia de a-l desmena pe domnul Robert Chioveanu șef la DSV și de a-l trimite la fața locului pentru că cei care aveau delegarea atribuților au torpilat intervenția”, a susținut premierul Ludovic Orban înainte de ședința de guvern.