Tot ce trebuie să știi despre turneul ATP de la București

Bucureștiul își trăiește, începând de azi, săptămâna anuală în tenisul masculin mondial. Turneul din Cotroceni are la start câteva nume importante și promite multe dueluri spectaculoase.

România este sedusă de latura feminină a tenisului, unde Simona Halep și celelalte jucătoare, chiar și în formă organizată, precum în echipa de Fed Cup, reușesc victorii frumoase, care au darul de inspira spectatorul.  De cealaltă parte, tenisul masculin, dominant în România până de curând, în principal datorită legendelor Năstase și Țiriac, care dau și numele turneului din Capitală, n-a mai oferit satisfacții de ani buni.

Chiar și așa, Bucureștiul rămâne unul din puținele orașe din Europa de Est prins în calendarul ATP. Competiția care are loc în bătrânele, dar respectabilele Arene BNR, pune la bătaie premii de peste o jumătate de milion de euro.

Deținătorul titlului este bulgarul Grigor Dimitrov, una dintre senzațiile tenisului mondial. Bulgarul nu își va apăra trofeul, luându-și o săptămână ”sabatică” după eliminarea din ”sferturi” la Monte Carlo.

La București va fi prezent, însă, învingătorul său din acel meci, spectaculosul francez Gael Monfils. Semifinalist la turneul care deschide sezonul pe zgură, atleticul Monfils e un obișnuit al turneului din Capitală, pe care nu l-a câștigat, însă, niciodată. Francezul vine, însă, după o victorie splendidă cu maestrul elvețian Roger Federer.

Gael Monfils a ajuns până în semifinale anul trecut, dar s-a accidentat în semifinala cu Dimitrov (atpworldtour.com)
Gael Monfils a ajuns până în semifinale anul trecut, dar s-a accidentat în semifinala cu Dimitrov (atpworldtour.com)

În calea spre victorie îi va sta un compatriot. Gilles Simon e principalul favorit nu doar din perspectiva clasamentului mondial, unde ocupă locul 13, ci mai ales faptului că a terminat neînvins de trei ori la București.

Simon, jucătorul cu cele mai multe trofee, și Monfils se pot întâlni doar în ultimul meci – ar fi prima finală cu jucători din aceeași țară din istoria de 23 de ani a turneului.

Tot la București îi puteți vedea pe uriașul Ivo Karlovici. Croatul are 2,11 metri, fiind cel mai înalt jucător din circuit, și la 36 de ani este unul dintre cei mai experimentați jucători în activitate.

Lukas Rosol, al patrulea favorit, este și el un pretendent la titlul, pe care acum doi ani l-a câștigat, iar în ediția precedentă l-a ratat în finală.

Un alt ceh, Jiri Vesely – un jucător extrem de talentat – revine la București să-și reclădească încrederea după startul de sezon sub așteptări, în timp ce sârbul Viktor Troicki și italianul Simone Bolelli, favoriții 6, respectiv 8, sunt ”elementele-surpriză” ale tabloului principal.

Ediția din acest an mai include câteva nume demne de menționat. Tânărul croat Borna Corici, care la doar 18 ani a ajuns pe locul 55 mondial. Este performanță extraordinară pentru un adolescent, fiind, alături de australianul Nick Kyrgios (19 ani), singurul jucător din Top 100 care n-a împlinit cel puțin 21 de ani.

Borna Corici este una din marile promisiuni ale tenisului mondial (tennisworld.com)
Borna Corici este una din marile promisiuni ale tenisului mondial (tennisworld.com)

Neamțul Florian Mayer, un fost câștigător, e și el la start, alături de carismaticul cipriot Marcos Baghdatis și de tunisianul Malek Jaziri, unul dintre cei doi africani din Top 100 mondial.

Sunt și români la turneul de la București. Marius Copil a primit un wild-card și îl va înfrunta în primul tur pe rusul Mikhail Iujnîi, un al jucător care-și petrece anual o săptămână din primăvară în România.

Enigmaticul Dragoș Dima e în ultimul tur al calificărilor, unde se luptă pentru un loc pe tablou cu ezitantul italian Thomas Fabbiano, care n-a câștigat încă niciun meci în circuitul ATP.

Adrian Ungur, cândva ”prima rachetă” a țării, ajuns în prezent pe locul trei în această tristă ierarhie, fiind pe locul 179 mondial, după Marius Copil (172) și Victor Hănescu (149).

Hănescu, singurul român care a ajuns într-o finală la București, pierdută în 2007 la Gilles Simon, a decis să nu ia startul competiției.

Biletele costă 15 lei până joi, un preț extrem de avantajos în raport cu restul turneelor ATP.

Cu acești bani puteți vedea și evoluția perechii Horia Tecău (România) – Jean Julien Rojer (Olanda). Cei doi sunt campioni în exercițiu ai întrecerii de dublu. Horia țintește al patrulea trofeu consecutiv, după ce a mai câștigat turneul în 2013, cu bielorusul Max Mirnîi și cu suedezul Robert Lindstedt, în 2012.

Celălalt specialist român de dublu, Florin Mergea este la celălalt capăt al tabloului principal, alături de experimentatul indian Rohan Bopanna (35 de ani). O finală Mergea – Tecău este așteptată.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Idei de afaceri. Cafeneaua unde berea este adusă de trenulețe
Milionare, la câțiva ani. Cum au reușit două fetițe să fie cunoscute în toată lumea
„Apocalipsa din aer”. Care este cel mai poluat oraș din lume