„Apocalipsa din aer”. Care este cel mai poluat oraș din lume

poluare
Foto: Alfred Palmer via Wikimedia Commons

New Delhi, capitala Indiei, este cea mai poluată metropolă din lume, relatează BBC. Mult timp, indienii au crezut, precum restul lumii, că Beijing este cel mai poluat oraș din lume. Însă în mai anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că aerul din capitala Indiei este aproape de două ori mai toxic.

Cele mai periculoase particule sunt denumite PM 2,5: aceste particule de praf, cu diferite compoziții, sunt potențial cancerigene deoarece penetrează plămânii și intră în sânge mult mai ușor decât particulele mai mari (PM 2,5 au un diametru mai mic de 2,5 microni). Nivelul lor în New Delhi este în prezent de 215, adică de 21 de ori mai mare decât limita maximă acceptată.

În urmă cu câteva săptămâni, nivelul PM 2,5 a fost de peste 300, iar fenomenul a primit denumirea de „apocalipsa din aer”.

Potrivit experților, poluarea din aer este responsabilă de 1,3 milioane de decese în fiecare an în India. Astfel, aerul poluat este al doilea cel mai mare „ucigaș” din India, după bolile de inimă.

„La început, pur și simplu am închis toate ușile și toate ferestrele și am sigilat găurile. Nu puteam să mai lăsăm brizele răcoroase înăuntru. Am început să verificăm obsesiv indexul calității aerului. Apoi ne-am grăbit să cumpărăm măști împotriva poluării. Dar fetița noastră de 3 ani nu voia să poarte mască. Fiul nostru a purtat masca doar o zi, și asta numai pentru că i-am spus că semăna cu Spider Man”, a povestit jurnalista BBC Anu Anand.

Guvernul indian a anunțat că va instala mai multe aparate pentru monitorizarea calității aerului în New Delhi și că va interzice mașinile pe motorină mai vechi de zece ani.

„Însă asta este ca o picătură în ocean (…) În ultimele luni, cel puțin 12 familii pe care le cunoaștem s-au mutat, fie în orașe mai curate, fie au plecat din India. Am început să mă întreb dacă nu este timpul să mă gândesc și eu la plecare”, a mai arătat Anand.

Recomandările editorilor GreatNews:

Opt echipe de inventatori români, premiate la Salonul Internațional de la Geneva
Povestea celei mai profitabile sere de flori din România
Salvatorul de la metrou. Tânărul care a sărit pe șine și l-a scos pe bătrânul prăbușit

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.