Tot ce trebuie să știi despre calculul salariului și ajutorul de șomaj

Orice om care dorește un loc de muncă stabil trebuie să știe cum se calculeaza salariul brut și salariul net. Salariul este important pentru fiecare dintre noi, acesta se stabilește în funcție de munca prestată, în baza unui contract individual de muncă. Aflați tot ce trebuie să știți despre salariu și ajutorul de șomaj.

Este important să știți că acordarea salariului se dă fără discriminare pe criterii de vârstă, sex, religie, etnie, opțiune politică, orientare sexuală, origine socială, handicap, situație sau apartenență. Singurele diferențe de salariu se fac doar pe criterii legate de categoria muncii prestate, nivel de experiență, grad de expertiză, caracterul muncii, dacă este de zi sau noapte, în mediu toxic, gradul de risc.

Salariul minim brut pe economie, începând cu ianuarie 2020 este de 2.230 de lei, reprezentând program de lucru în medie de 167 de ore lunar. O mică diferență o reprezintă cei care au studii superioare și cel puțin un an de experiență într-un domeniu, beneficiind de un salariu minim brut lunar de 2.350 de lei.

O altă diferență privind salariul minim brut pe economie o reprezintă domeniul construcțiilor, care pentru a motiva angajații au mărit salariile minime la suma de 3.000 de lei pe lună. În afară de aceste excepții, Codul Muncii prevede amendarea angajatorilor care încalcă dispozițiile acordării salariului minim.

Salariul pe care oricine îl primește la sfâșitul lunii este reprezentat de salariul de bază, sporuri, indemnizații și alte adaosuri. Acesta se stabilește în funcție de munca prestată, pregătirea și calificarea persoanei, complexitatea atribuțiilor. Astfel, această calculare salariu se va face în funcție de aceste criterii și este egal cu suma minimă pe economie sau mai mare.

Dacă aveți nelămuriri cu privire la definiția salariului brut și a salariului net, diferența este foarte simplă. Salariul brut este suma scrisă în contractul de muncă, cu tot cu taxele care se plătesc lunar la stat, precum asigurări de sănătate sau impozit pe salariu. Salariul net este suma pe care angajatul o primește în mână, după ce i s-au reținut cheltuielile deductibile.

Având în vedere situația actuală la nivel global, rata șomajului a crescut. Poate vă întrebați ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a putea beneficia de șomaj și cum se calculează indemnizația de șomaj. O persoană este considerată șomeră dacă nu are un loc de muncă, iar veniturile pe care le obține nu sunt mai mari decât valoarea indicatorului social de referință, în prezent acest indicator nu a mai fost modificat din 2008 și a rămas la suma de 500 de lei.

Cei care beneficiază de indemnizația de șomaj sunt: funcționarii publicii, angajații, membrii ONG, administratorii cu contract de mandat, membrii ai cooperativelor. Este important de știut că aceste persoane trebuie să aibă domiciliul stabil în România. Categorii aparte de cei care pot beneficia de acest ajutor sunt și cei care au cel puțin 18 ani de muncă și sunt asigurați în sistemul de pensii și de sănătate: cetățeni români care muncesc în străinătate, persoane autorizate să desfășoare activități independente și partenerii acestora, persoane supuse sistemului de securitate care locuiesc în țări ale UE și al căror angajator nu se află pe teritoriul României.

Șomajul mai poate fi obținut și de absolvenții instituțiilor de învățământ, doar dacă aceștia nu reușesc să găsească un loc de muncă în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor. În cazul lor, nu este nevoie de cotizație anterioară, ci vor putea primi timp de 6 luni jumătate din valoarea ISR.

Este bine de știut că acest ajutor se acordă în mod ideal pe un termen cât mai scurt, până la găsirea unui loc de muncă stabil și potriviti calificării. Șomerii au și anumite obligații, precum căutarea activă a unui loc de muncă, participarea la cursurile gratuite de specializare oferite de autorități și sprijin pentru angajare. Mai mult, în anumite cazuri, indeminizația de șomaj poate fi ridicată dacă: beneficiarii s-au pensionat pe caz de boală, dacă pleacă din România, dacă sunt arestați sau dacă primesc o pedeapsă care îi privează de libertate mai puțin de 12 luni.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.