TOP. Care sunt țările din UE cu cele mai multe sărbători legale nelucrătoare

Locuri de muncă în construcții pentru români în străinătate. Foto: Alfred T. Palmer via Wikimedia Commons
Locuri de muncă . Foto: Alfred T. Palmer via Wikimedia Commons

Cel mai mare număr de sărbători legale nelucrătoare se înregistrează în Cipru, unde 17 sărbători pe an sunt și zile nelucrătoare, iar cel mai mic în Spania și în Marea Britanie, unde numai 8 sărbători sunt nelucrătoare, relatează agerpres.ro.

Media anuală europeană de sărbători legale declarate zile nelucrătoare este de 12,2 zile. Cu 13 zile libere pe an, România se situează peste media europeană.

Numărul acestor zile libere variază de la un an la altul, în funcție de câte pică în zilele de weekend, însă datele citate de Euronews arată o tendință a creșterii numărului zilelor de sărbătoare declarate nelucrătoare pe măsură ce ne îndreptăm către estul continentului.

Un raport elaborat în anul 2012 de Centre for Economics and Business Research arată că, în cazul Marii Britanii, fiecare sărbătoare declarată zi nelucrătoare costă economia acestei țări circa 3,2 miliarde de euro.

Pe de altă parte, România se numără printre statele Uniunii Europene cu cel mai mare număr de ore obligatorii de lucru săptămânale, 40, la cealaltă extremă situându-se Franța, unde săptămâna de lucru este de numai 35,6 ore.

Franța este de altfel notorie pentru programul de muncă redus și pentru legislația muncii care oferă multe drepturi angajaților.

Alături de România, celelalte țări ale UE unde săptămâna de lucru este tot de 40 de ore sunt Ungaria, Croația, Grecia și Malta.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru șoferi. Salariile ajung la 1.900 de euro
Reduceri la scutece pentru copii la eMag. Care sunt cele mai bune oferte
Cel mai lung traseu de biciclete din România. Unde va fi construit