TOP 5 filme mai bune decât cărțile care le-au inspirat

FOTO: Captură filmul Fight Club
FOTO: Captură filmul Fight Club

Pe baza opiniilor criticilor de film și a specialiștilor în artă cinematografică, whatculture.com a făcut o listă peliculelor care sunt mai bune decât cărțile după care au fost inspirate. Nu e un top cărți polițiste, ci mai degrabă cărți care au inspirat filme … mai bune decât ele.

Fight Club. Chiar și autorul cărții, Chuck Palahniuk, a spus că ecranizarea lui David Fincher este mai bună decât romanul său. Adaptarea după cartea lui Palahniuk a fost lăudată pentru fidelitatea față de roman, pentru atmosfera aproape identică reprodusă și scenele de luptă foarte realiste.

Fight Club – pe care îl puteți vedea pe laptopuri, telefoane și smart tv-uri datorită plaformelor de streaming – îi are în rolurile principale pe Brad Pitt și Edward Norton. Filmul a fost votat printre cele mai bune filme ale anilor `90. Trebuie precizat și că scenariul filmului a suferit mici schimbări față de roman, în special în ceea ce privește relația dintre cele două personaje principale.

Requiem for a Dream. Este un alt film considerat de critici mai bun decât cartea. A fost făcut după nuvela cu același nume, scrisă de Hubert Selby Jr. Filmul impresionează și prin originalitatea montajului, făcut în stilul unui videoclip MTV. De asemenea, coloana sonoră, semnată de Clint Mansell, a fost intens lăudată. Povestea are în centrul acțiunii patru personaje.

Harry și prietenul lui Tyrone se ocupă cu vânzarea de heroină în Coney Island, New York. Prietena lui Harry e Marion, o tânără dependentă de droguri care provine dintr-o familie înstărită. Al patrulea personaj e Sara, mama lui Harry, care își petrece timpul în fața televizorului. Atunci când i se oferă șansa de a apărea în emisiunea ei preferată merge la un medic pentru a o ajuta să slăbească.

The Shawshank Redemption. Specialiștii în arta cinematografică spun că Frank Darabont a reușit să ecranizeze foarte bine nuvela scriitorului Stephen King, reușind chiar să o depășească din mai multe puncte de vedere. Stephen King i-a cedat drepturile de ecranizare regizorului în 1987, după ce a fost impresionat de realizarea pe peliculă a nuvelei „Femeia din cameră”, un scurt-metraj realizat în anului 1983.

Acțiunea filmului The Shawshank Redemption începe în anul 1947, când un tânăr bancher, Andy Dufresne, primește două condamnări la închisoare pe viață după ce și-a ucis soția și pe amantul acesteia. În închisoare îl întâlnește pe Red, un negru care e întemnițat de 20 de ani. Cei doi devin prieteni și reușesc împreună să evite problemele din închisoare. Mai mult, Andy pune la cale un plan minuțios de evadare.

Apocalypse Now. Ecranizat după nuvela „Heart of Darkness”, scrisă de Joseph Conrad, filmul a mutat acțiunea din Africa în Vietnam. Criticii vorbesc despre filmul regizat de Francisc Ford Coppola ca fiind o capodoperă, o meditație asupra naturii umane, care transmite stări mult mai intense decât nuvela lui Conrad. De asemenea, trebuie precizat și faptul că unele scene din film au avut ca inspirație „Odiseea” lui Homer.

Personajul principal, Willard, primește ordin de a-l găsi și a-l lichida pe un șef al Forțelor Speciale, colonelul Kurtz, care a trecut de partea inamicului. Până să ajungă la ținta sa, Willard trece prin mai multe aventuri și are parte de câteva experiențe de viață inedite.

There Will Be Blood. Scenariul lui Thomas Anderson se bazează în mare pe romanul clasic „Oil!” scris de Upton Sinclair, care apărut la începutul anilor `20. Actorul din rolul principal, Daniel Day-Lewis, a primit un Oscar pentru interpretarea din „There Will Be Blood”. Filmul prezintă povestea lui Daniel Planview, care se transformă dintr-un miner amărât într-un magnat al petrolului.

Totul se desfășoară la începutul secolului, în Statele Unite, în contextul exploziei exploatărilor petroliere. Plainview primește primește un pont că există un orășel din Vest, Little Boston, sub care e un ocean de țiței. Își ia fiul și pleacă să-și încerce norocul.

Recomandările GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.