TOP 5. Cele mai noi insule apărute pe Pământ

cea mai nouă insulă din lume
Insula vulcanică Hunga Ha'apai. Foto: Gianpiero Orbassano

Săptămâna trecută, trei localnici din arhipelagul Tonga din sudul Oceanului Pacific au călătorit pe cea mai nouă insulă apărută pe Pământ și s-au întors cu fotografii superbe. Cei trei au fost primii oameni care au pășit vreodată pe insula abia născută.

Însă insula din Tonga este numai una dintre multele petice de pământ care se nasc, apoi cresc, se erodează și sunt înghițite iarăși de apele oceanelor. Unele dintre ele reușesc să supraviețuiască în fața asaltului valurilor. GreatNews vă prezintă cele mai noi 5 insule din lume.

1. Insula vulcanică Hunga Ha’apai este cea mai nouă insulă din lume. Aflată în sudul Oceanului Pacific, la 65 de kilometri sud-vest de capitala Nuku’alofa a statului Tonga, insula a început să se formeze în luna ianuarie 2015, după ce în decembrie 2014 vulcanul Hunga Tonga a început să erupă.

Vulcanul a început să erupă sub apă, iar apoi lava s-a acumulat și a ieșit la suprafață, formând o insulă lată de 800 de metri, lungă de 1,3 kilometri, cu înălțimea maximă de 250 de metri. În mijloc s-a format un crater foarte mare cu un lac de culoare verde în interiorul său. Suprafața insulei încă este caldă, iar lacul verde din crater miroase puternic a sulf.

Noua insulă a fost observată pentru prima dată în ianuarie, cu ajutorul imaginilor din satelit care au arătat că între două insule mai vechi apăruse o insulă nouă care se și unise cu una dintre insulele mai bătrâne. Numele complet al vulcanului care a dat naștere noii insule este Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

cea mai nouă insulă din lume
Înainte de erupție. Foto: Pleiades CNES
cea mai nouă insulă din lume
Insula apărută în luna ianuarie 2015. Foto: Pleiades CNES

2. Insula nouă de lângă insula Nishinoshima, Japonia, a avut un destin foarte interesant. Pe 21 noiembrie 2013, o insulă mică a apărut în largul coastei Nishinoshima, aceasta din urmă fiind o insulă vulcanică nelocuită, aflată la 940 de kilometri la sud de Tokyo. Până în decembrie 2013, noua insulă formată în urma erupției ajunsese să se înalțe la 18-25 de metri deasupra nivelului mării, având o suprafață de 5,6 hectare. În loc să dispară din cauza eroziunii, așa cum estimaseră unii oameni de știință, insula a continuat să crească deoarece vulcanul a continuat să erupă. În acel moment, experții au apreciat că, cel mai probabil, noua insulă se va uni cu Nishinoshima și va înceta să mai fie o insulă separată. Pe 26 decembrie 2013 Garda de Coastă din Japonia a confirmat că cele două insule s-au unit, potrivit The Asahi Shimbun, formând o insulă de puțin peste 1 km lungime.

Noua insulă nu a primit niciodată un nume oficial și, din moment ce s-a unit cu vechea insulă, este puțin probabil că va mai primi vreodată un nume. Interesant este însă că, la ora actuală, porțiunea nouă din insulă are o suprafață mai mare decât insula inițială.

În vara anului 2014, scurgerea de lavă s-a intensificat, iar insula s-a extins rapid. În decembrie, lava a acoperit aproape în totalitate insula inițială, iar autoritățile japoneze au anunțat că insula a ajuns să măsoare 2,3 kilometri, înălțându-se la 110 metri deasupra nivelului mării, potrivit BBC. Vulcanul încă este activ, iar erupția a continuat și în 2015.

insula
Insula mică apărută în sudul insulei Nishinoshima a sfârșit prin a o înghiți pe aceasta. Foto: www.earthobservatory.nasa.gov
insula
Insula apărută în Japnia. Foto: Japan Coast Guard

insula
Noua insulă, cea din dreapta, s-a conectat cu insula Nishinoshima. Foto: Jun Ueda via ajw.asahi.com

3. Zalzala Koh („Muntele cutremurului” în traducere), numită și Zalzala Jazeera („Insula cutremurului”) este o mică insulă aflată în largul orașului-port Gwadar din sudul Pakistanului, în Marea Arabiei. Insula a apărut pe 24 septembrie 2013, în urma unui cutremur puternic ce a lovit sudul și sud-vestul Pakistanului, având 7,7 grade pe scara Richter. Insula a apărut la 400 de kilometri distanță de epicentrul cutremurului și la numai 2 kilometri de coasta pakistaneză, fiind așadar vizibilă de pe continent.

Alcătuită din noroi, insula a apărut în momentul în care gazul metan acumulat sub fundul mării a împins la suprafața apei foarte mult nămol, ca urmare a mișcărilor produse de seism. La momentul „nașterii”, insula avea 21 de metri înălțime, 175 de metri lungime și 160 de metri lățime.

Abdul Rahim, un biolog ce lucrează pentru WWF Pakistan și care a călătorit de mai multe ori pe noua insulă pentru a o studia a povestit pentru voanews.com că insula este noroioasă în cea mai mare parte, la suprafața sa fiind și multe pietre și roci.

În prezent, așa cum mulți geologi au prevăzut, insula a început să se scunfunde, imaginile din satelit arătând că insula s-a scufundat cu 3 metri în mare de la apariția sa, potrivit Associated Press of Pakistan. Pe insula Zalzala Koh nu trăiesc animale.

insula pakistan
Insula apărută în largul statului Pakistan. Foto: Institutul Național de Oceanografie din Pakistan
insula pakistan
Imagine realizată de satelitul NASA Earth Observing-1 (EO-1) / Foto: NASA

4. În octombrie 2013, o nouă insulă a apărut în arhipelagul Al Zubair din largul coastei statului Yemen. Arhipelagul este alcătuit din 10 insule vulcanice principale aflate deasupra unui vulcan din Marea Roșie. În octombrie 2013, o erupție vulcanică începută în luna anterioară a creat o nouă insulă. Toate insulele din arhipelag sunt nelocuite, dar sunt o destinație populară pentru scufundări, trekking și observarea faunei sălbatice.

5. Pe 19 decembrie 2011 o erupție vulcanică produsă în același arhipelag Al Zubair a dus la nașterea unei insule care, după o lună, ajunsese să măsoare 510 metri pe 710 metri. Noua insulă are un crater în mijlocul său.

insula yemen
O nouă insulă ia naștere în arhipelagul Al Zubair din Yemen. Foto: NASA / Earth Observing-1 (EO-1) satellite via Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primele imagini cu cea mai nouă insulă din lume
Premieră în București. Călătorii gratuite cu autobuzul electric
Cum suntem manipulați pe rețelele de socializare cu fotografii perfecte

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.