Premieră în București. Călătorii gratuite cu autobuzul electric

autobuzul electric
Autobuzul electric. Foto: Captură Digi24

În această săptămână, un autobuz electric este testat în premieră în Bucureşti. Produs în Cehia, noul model are costuri cu o treime mai mici faţă de maşinile clasice, dar şi un preţ dublu. Autobuzul parcurge unul dintre cele mai lungi şi aglomerate trasee, între Piaţa Operei şi Pantelimon, iar călătoria este gratuită, relatează digi24.ro.

Autobuzul electric din Cehia poate merge 150 de kilometri până i se descarcă bateria, apoi trebuie să stea şapte ore la încărcat. Pe traseul pe care face probe acum, ajunge la şase curse pe zi. Regia de Transport Bucureşti ar vrea să cumpere 100 de autobuze, dar nota de plată ar ajunge la 50 de milioane de euro.

„În momentul de față primăria nu are bani. Ce pot să vă spun este că mai toate fondurile europene, chiar și cele de mediu, susțin astfel de achiziții”, a declarat pentru sursa citată Ion Dedu, director în Direcţia Transporturi din Primăria Capitalei.

Autobuzul electric merge zilele acestea pe traseul 104, de la marginea de est a Bucureştiului până în centru. Maşinile clasice consumă în aceste zone cu 20 la sută mai multă motorină. Motorul care se încarcă la priză ar aduce economii mari, dar este şi mai scump.

„Un Mercedes Citaro a costat 215.000 de euro, un astfel de autobuz la capacitate similară se ridică la 450.000 – 500.000 de euro”, a explicat Ion Dedu.

„Nu prea are ce să ruginească la el, nu se schimbă uleiul, filtrele, curelele, nu se schimbă elementele necesare unui motor clasic, nu are cutie de viteză”, a arătat și Tudor Şerban, manager al unei companii producătoare de autobuze.

Regia de Transport Bucureşti va testa luna viitoare alte două autobuze electrice, chinezeşti de data aceasta. Apoi, reprezentanții RATB vor face o serie de comparaţii şi de calcule şi vor decide dacă vor cumpăra autobuze electrice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Goana după virale. Au filmat cum un om s-a aruncat de pe o clădire și i-au strigat „Sari!”
Minunata lecție de viață oferită de tânăra numită „cea mai urâtă femeie din lume”
Micile plăceri ale vieții, într-o carte cât o piuneză

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.