TOP 3 cei mai cunoscuți politicieni din România. Surpriza de pe locul 3

iohannis firea
Foto: Facebook / chenspec / pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea și Diana Şoşoacă, arată un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în octombrie-noiembrie 2023.

Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 99,2% dintre respondenți declarând că au auzit de el.

Șeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94% și de Diana Șoșoacă, cu 93,5%. Urmează Mircea Geoană cu 93,3% și Marcel Ciolacu cu 92,5%.

87,7% dintre cei intervievați au spus că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă, iar 84,9% de liderul AUR George Simion.

De asemenea, 80,7% au menționat că au auzit de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu beneficiază de o notorietate de 72,9%, în timp ce Ministrul Justiției Cătălin Predoiu de 55,7%.

Mai puțin de jumătate dintre respondenți (41,1%) au declarat că au auzit de Elena Lasconi la momentul culegerii datelor.

„Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacității unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea președintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenți care declară că au auzit de președintele României nu este o surpriză.

Nici plasarea pe locul al doilea a Gabrielei Firea, fostul primar general și o personalitate activă în spațiul public în ultimii douăzeci și cinci de ani nu surprinde.

Pe de altă parte, faptul că 93,5% dintre respondenți declară că au auzit de Diana Șoșoacă arată capacitatea de virilizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietatea ridicată nu înseamnă însă automat și un nivel de încredere mare.

Pe de altă parte, o notorietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă și oportunitatea construirii favorabilității pe termen lung”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eștantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.