Timișoara se apropie de lumea civilizată: Aeroportul ar putea fi legat de calea ferată

Aeroportul Internațional din Timișoara. Foto: Radio Timișoara
Aeroportul Internațional din Timișoara. Foto: Radio Timișoara

Cu toate că în țările din Vestul Europei este un lucru mai mult decât firesc ca aeroporturile să aibă și o gară foarte aproape, în România această legătură-cheie nu există în cadrul infrastructurii.

Timișoara ar putea deveni primul oraș din țara noastră care va putea prelua pasagerii aeronavelor care aterizează pe aeroportul Traian Vuia, aflat la câțiva kilometri în afara orașului, cu trenul.

Potrivit unui proiect realizat de USR, durata estimată de implementare ar fi 12-16 luni, iar valoarea investiţiei 25 milioane lei.

”Suntem conştienţi că un asemenea plan ambiţios trebuie realizat în colaborare de către Primărie, Consiliul Judeţean şi Ministerul Transporturilor. Dar Primăria Timişoarei trebuie să fie instituţia care să impulsioneze dezvoltarea sa şi să fie principalul său susţinător, căci tocmai Timişoara şi timişorenii ar fi principalii beneficiari”, susţin cei de la USR, citați de Adevărul.

Aeroportul din Timișoara ar putea fi legat de calea ferată

”Obiectivul este dezvoltarea unei alternative de transport de tip tren urban care să asigure accesul facil între oraşul Timişoara şi Aeroportul Internaţional. Conectarea alternativei de transport de tip tren urban între ruta feroviara 213 existentă (Timişoara -Lipova) şi Aeroportul Internaţional Timişoara”, se mai menționează în proiectul care ar presupune realizarea unui segment feroviar de doar 1,5 kilometri lungime.

Aeroportul din Timișoara – care este unul de mici dimensiuni – este extrem de aglomerat. În 2017, 1,7 milioane de oameni au trecut pe aici, iar pentru acest an se așteaptă o creștere de până la cel puțin 2 milioane de pasageri.

Mai mult, cum în 2021 Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană, aeroportul va fi, probabil, și mai aglomerat. În prezent, Aeroportul Internațional Timișoara poate fi atins doar pe calea șoselei, sau pe jos.

În acest moment, societatea de transport public STPT (fostul RATT) operează două rute de autobuz care fac legătura dintre Timişoara şi Aeroportul Internaţional. Un autobuz circulă o dată pe oră, în timp ce pe cealaltă linie, frecvența este de 4 curse pe zi

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.