„Testul ceștii de cafea”, metoda prin care un director își alege angajații la interviu

interviu angajare birou cafea
Foto: Tumisu / pixabay.com

Un director dintr-o companie a devenit viral pe rețelele de socializare datorită testului „ceștii de cafea” pe care îl utilizează la interviurile de angajare, relatează businessinsider.com.

Însă unii dintre internauți l-au acuzat că se joacă cu mintea celor aflați în căutarea unui job.

Într-un clip din 2019, reapărut pe rețelele de socializare, Trent Innes, director de dezvoltare la SiteMinder, a declarat că nu angajează oameni care nu se oferă să-și spele cana de cafea după interviu.

În videoclipul apărut în podcastul „The Venture” cu Lambros Photios, Trent Innes – pe atunci director general al Xero Australia – a dezvăluit ce strategie de angajare folosește.

În podcast, Innes a explicat că întotdeauna îi duce pe candidați până la bucătărie pentru a le oferi o băutură, fie că este apă, cafea, ceai sau o băutură răcoritoare.

„Apoi o luăm cu noi (ceașca – n.r.) și facem interviul, și un lucru la care sunt mereu atent este dacă la sfârșitul interviului persoana vrea să-și ducă ceașca goală înapoi în bucătărie”, a spus el.

„Poți să-ți dezvolți aptitudini, poți dobândi cunoștințe și experiență, dar în ultimă instanță se reduce totul la atitudine”, a mai spus Innes, explicând de ce o astfel de sarcină minoră este importantă pentru el.

La acea dată, el a mai spus că cei mai mulți candidați s-au oferit să-și ducă ceașca înapoi, și doar câțiva nu au făcut acest gest.

Episodul din podcast a reapărut acum pe rețelele sociale, fiind distribuit atât pe TikTok, cât și pe Reddit, iar unii utilizatori au susținut că strategia lui Innes este manipulatoare.

„Simt că este ciudat să-ți speli propria ceașcă la un interviu din moment ce ești invitat acolo. Probabil că aș întreba ce să fac cu ea”, a comentat un utilizator.

„Bine de știut. Dacă un angajator joacă astfel de jocuri mintale este un semnal roșu instantaneu pentru mine. Închei interviul chiar acolo”, a spus altcineva pe TikTok.

„Deci nu-și comunică nevoile și îi pedepsește pe oameni pentru că nu îi citesc gândurile? Sună ca un șef de rahat”, a comentat un internaut pe Reddit.

Deși metoda de angajare a lui Innes pare teoretic inofensivă, utilizatorii rețelelor sociale sunt convinși că semnalează o cultură toxică a muncii.

Foto: Tumisu / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.