Testarea pentru coronavirus s-ar putea face în farmacii

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

În raportul de activitate pe care l-a pus pe masa premierului Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că are „în lucru” o măsură prin care se creează posibilitatea ca testele antigen rapide să poată fi făcute și în farmacii, de personal calificat.

„Pentru creșterea accesibilității populației la testare, testare corectă se face de către personal medical, raportare corectă și eliberare a unor indicații de conduită medicală adecvate persoanelor testate”, sunt avantajele urmărite de Vlad Voiculescu.

Până în prezent, farmaciile nu pot vinde aceste teste, pentru că se consideră că prelevarea și interpretarea lor trebuie făcută de cadre medicale specializate. Însă, aceste teste pot fi cumpărate fără probleme online.

La capitolul planuri, ministrul Sănătății menționează un ordin de ministru aflat în transparență, promițând „acordarea de asistență spitalicească de cea mai bună calitate pacienților cu COVID-19, optimizând utilizarea resurselor disponibile”.
Plan de acțiune diagnostic-testare:
  • Creșterea capacității de testare prin introducerea testelor rapide în farmacii și disponibilitate la medicii de familie, spitale, UPU;
  • Testarea cu teste antigen rapide în școli (conform metodologiei naționale în vigoare);
  • Asigurarea disponibilității testării PCR;
  • Elaborarea unui protocol de colaborare MTS-MS pentru desfășurarea în condiții de siguranță epidemiologică a activităților sportive;
  • Campanie de informare a populației referitoare la testarea la timp, supravegherea medicală, prezentare la medic în prezența criteriilor de agravare;
  • Program de informare a populației referitoare la evitarea automedicatiei sau a exceselor de terapie în infecția COVID-19;
  • Implementarea unui sistem de raportare a testelor rapide pentru toate unitățile medicale și a celor care urmează să devină operaționale (farmacii, medici de familie).
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.