Testamentul unui mare om de știință, expus pentru prima dată

Alfred Nobel
Alfred Nobel Foto: Wikipedia.org

Testamentul în formatul original al celebrului om de știință Alfred Nobel va fi expus pentru prima dată în public, la 119 ani de la moartea sa.

Fondatorul prestigioaselor premii Nobel a murit pe 10 decembrie 1896 în Sanremo, Italia, după o viață întreagă în care a inventat lucruri remarcabile, precum dinamita, cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică.

Testamentul pe care l-a lăsat urmașilor și care include clauzele speciale referitoare la înființarea celebrelor premii a fost expus pentru prima dată în public, în Muzeul Nobel din Stockholm, informează lefigaro.fr și a fost văzut de foarte puține persoane până în prezent.

„Expoziţia evocă importanţa pe care o are transmiterea de bunuri. Testamentul este piesa de rezistenţă. Este un document simplu, dar care face legătura între munca noastră (de la muzeu, n.r.) şi premiile Nobel”, a explicat curatoarea expoziţiei, Karin Jonsson.

„Este vorba de a materializa moştenirea inventatorului dinamitei în rândul publicului. Acest lucru îl face mai popular”, a adăugat colegul ei, Gustav Källstrand. Premiile Nobel reprezintă „una dintre mărcile cele mai importante ale Suediei”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al instituţiei suedeze.

În testamentul redactat în 1895, cu un an înainte să moară, Alfred Nobel explică pe o simplă foaie în format A4 că dorește să doneze toate veniturile generate de averea sa, aproape 2 miliarde de coroane suedeze, adică echivalentul în prezent a 220 de milioane de euro, unor personalități care vor reuși să aducă contribuții importante omenirii în cinci domenii de activitate: chimie, fizică, medicină, literatură și pace.

Alfred Nobel a mai desemnat și câteva comitete care trebuie să atribuie anual premiile, fără să precizeze modul în care acestea ar trebui să funcționeze, iar timp de trei ani, s-a discutat în justiție până s-a găsit cel mai bun mod pentru a decerna prestigioasele premii.

Recomandările editorilor GreatNews:

Scad facturile la gaz. Cum s-a produs ieftinirea

Fum fără foc. Adevăul despre „mizeria” de lege a fumatului: NU interzice mare lucru

Cel mai rapid biciclist din lume pe zăpadă

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.