Telemeaua de Ibănești a devenit produs protejat în Europa

Telemeaua de Ibănești a devenit produs cu Denumire de Origine Protejată, fiind înregistrată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Este al treilea produs românesc care ajunge în această categorie, la nivelul Uniunii Europene, după Magiunul de Prune Topoloveni și Salamul de Sibiu.

Comisia Europeană a aprobat cererea românilor, în ciuda opoziției scrise a Greciei, care argumenta că termenul ”telemea” este de orgine greacă (n.r. – telemes).

Novacul Afumat de Țara Bârsei nu a primit protecția la nivel european, deoarece peștele este originar din China, iar atestarea sa ca produs românesc nu poate fi făcută.

Produsele de origine protejată este numele unui loc sau regiuni care este folosit pentru a desemna un produs alimentar sau agricol. Pentru a obține acest statut, produsul trebuie să fie tradițional și manufacturat în întregime într-o singură regiune.

Telemeaua de Ibănești este o brânză specială, obținută din laptele unor vaci crescute în doar câteva sate din județul Mureș. Procesul de producție este foarte vechi, fiind transmis din generație în generație. Brânza este sărată cu ajutorul unei ape sărate provenită din câteva fântâni din satul Orșova, tot din Mureș.

Până acum, în registrul european de produse protejate au fost incluse 1.335 de produse. România are doar 3, în timp ce Bulgaria are 5, Ungaria – 14, iar Polonia 36.

Italia e lider, cu 283 de produse protejate în Uniunea Europeană. Franța are 228, în timp ce Spania are 190.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews: