Te poți infecta de pe ambalaje? China anunță că un bărbat s-a infectat de la carne din Germania

carne înghețată
Foto: Shutterbug75 / pixabay.com

Autoritățile chineze au anunțat că metropola Tianjin, care are o populație de peste 15 milioane de locuitori, a intrat în „stare de război” după ce un muncitor dintr-o fabrică s-a infectat cu noul coronavirus. Autoritățile susțin că bărbatul a luat virusul prin manipularea unor ciolane de porc înghețate ambalate ce fuseseră importate din Germania, relatează Taiwan News.

Luni, 9 noiembrie, Comisia Națională de Sănătate a anunțat că singurul caz local de infecție cu noul coronavirus din China înregistrat în ultima zi este cel al unui muncitor de 38 de ani angajat de compania Tianjin Hailian Cold Storage Co. Ltd.

Autoritățile din Tianjin au anunțat că bărbatul care lucra într-un depozit pentru produse congelate nu a intrat în contact cu nicio persoană infectată cu SARS-CoV-2. În schimb, el a intrat în contact cu alimente importate înghețate în ultimele două săptămâni.

A fost declanșată o anchetă și s-au luat mostre de pe ciolane de porc înghețate și ambalate ce fuseseră importate din Bremerhaven, Germania. Rezultatele au fost pozitive, în sensul că pe ambalaje a fost depistat virusul SARS-CoV-2.

Lotul respectiv a ajuns în portul din Tianjin la data de 19 octombrie și a fost transportat în depozitul pentru produse congelate Tianjin Hailian Cold Storage. La data de 5 noiembrie produsele congelate au fost încărcate în vehicule pentru a fi transportate în orașul Dezhou. Pe 6 noiembrie oficialii din Tianjin au fost informați de cei din Dezhou că pe mostre de ambalaje ale produselor din carne a fost depistat virusul SARS-CoV-2.

S-au făcut teste și pentru mai multe suprafețe din depozit, iar virusul a fost descoperit doar pe o clanță. Restul rezultatelor pentru suprafețe au fost negative.

Până acum, 11 persoane care au intrat în contact cu muncitorul din Tianjin au fost testate, iar rezultatele au fost negative. Depozitul a fost sigilat, iar 156 de persoane care locuiesc în același bloc precum muncitorul au fost testate PCR și așteaptă rezultatele.

China a mai susținut și în trecut că produsele congelate importate sunt responsabile pentru apariția virusului în unele zone din țară.

De pildă, în iunie, autoritățile au pus cazurile de coronavirus apărute în piața Xinfadi din Beijing pe seama somonului congelat importat din Norvegia. Până la urmă însă, atât China cât și Norvegia au stabilit că nu somonul era de vină.

În ceea ce privește poziția oficială a specialiștilor din domeniul sănătății, cei de la Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră – deocamdată – că „nu există nicio dovadă care să sugereze că manipularea alimentelor sau consumul de mâncare are legătură cu COVID-19”.

Iată ce mai subliniază CDC:

– riscul de a te îmbolnăvi cu COVID-19 prin consum sau manipulare de alimente (inclusiv congelate) sau de ambalaje este considerat a fi unul foarte redus;

– este posibil ca o persoană să ia COVID-19 dacă atinge o suprafață sau un obiect, inclusiv mâncare sau ambalaje care au virusul pe ele, iar apoi își atinge gura, nasul și (posibil) ochii. Totuși, nu se crede că aceasta este calea principală prin care se răspândește coronavirusul;

– în prezent nu există cazuri de COVID-19 în care să se fi stabilit că infecția s-a produs prin atingerea mâncării, a ambalajelor sau a sacoșelor de cumpărături;

– nu există dovezi că virusul se răspândește prin consumul de apă.

Foto: Shutterbug75 / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.