Taxele plătite de salariați s-ar putea dubla. Cresc contribuțiile la pensie și sănătate

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect al Guvernului obținut de jurnaliștii de la profit.ro.

UPDATE. Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, Ministerul Finanțelor Publice a infirmat informațiile apărute în presă. Găsiți mai jos comunicatul de presă al Ministerului.

Știrea inițială:

În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS, se arată în proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%.

Prin urmare, contribuțiile sunt mutate aproape integral în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente (Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere). Proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut.

În prezent, contribuțiile sunt împărțite între angajat și angajator, astfel:

Angajatul datorează 10,5% – CAS, 5,5% – CASS, 0,5% – șomaj
Angajatorul datorează 15,8% – CAS în condiții normale de muncă, 5,2% – CASS, 0,5% – șomaj.

Prin proiect, contribuțiile vor fi:

Angajatul va datora 21,7% – CAS, 8,9% – CASS
Angajatorul va datora 4,2% pentru condiții deosebite și 8,2% pentru condiții speciale de muncă – CAS, 0,8% – șomaj

Astfel, contribuțiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale, mai notează profit.ro.

Dacă proiectul va intra în vigoare, rămâne la latitudinea fiecărui angajator să negocieze cu salariații noile venituri ale acestora. În funcție de decizia angajatorilor, salariile angajaților pot fi mai mult sau mai puțin afectate.

Per total, rata de taxare se micșorează, însă pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă. Taxarea se va dubla în cazul lor pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% – CAS și 5,5% – CASS.

Persoanele care au venituri din chirii și arendă vor datora CAS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent. Pensionarii vor plăti în continuare 5,5% la asigurările sociale.

Reacția Ministerului Finanțelor Publice la informațiile prezentate de profit.ro:

Ministerul Finanțelor urmărește simplificarea și stimularea investițiilor prin măsuri fiscale, nicidecum majorarea taxelor și impozitelor.

În urma articolelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:

Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.

“Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.

În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului. Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.

În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.

Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.

Recomandările editorilor GreatNews:

Satul din România cu forma unui dreptunghi perfect. O bijuterie ascunsă, cu o poveste uimitoare

O mare agenție de turism din România a intrat în faliment. Peste 1.000 de turiști păgubiți

O nouă metodă de înșelătorie face victime în România

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.