Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat marți seara, 18 decembrie, că Executivul intenționează să introducă o nouă taxă ce vizează instituțiile financiar-bancare. El a numit-o „taxa pe lăcomie”.
Propunerea Guvernului este ca de la 1 ianuarie 2019 instituțiile financiar-bancare să fie taxate diferențiat în funcție de ROBOR.
Ce este „taxa pe lăcomie”
Taxa se va aplica în situațiile în care ratele ROBOR la 3 luni și ROBOR la 6 luni depășesc o anumită valoare procentuală.
„Taxa se stabilește pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 luni și la 6 luni de zile atunci când este depășită valoarea de 1,5%. Deci acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici.
Cum se aplică „taxa pe lăcomie”
„Dacă se dorește de către bancă o depășire a acestui plafon, a acestui prag de referință, taxa pe lăcomie devine 0,2% dacă media trimestrială ROBOR este cuprinsă între 1,5 și 2 puncte procentuale inclusiv, 0,4% dacă media trimestrială ROBOR este între 2 și 2,5 puncte procentuale inclusiv, 0,6% dacă media trimestrială ROBOR este între 2,5 și 3 puncte procentuale inclusiv, 0,9% dacă media trimestrială ROBOR este între 3 și 3,5 puncte procentuale inclusiv”, a mai spus ministrul.
„Dacă media trimestrială ROBOR depășește cu peste 2 puncte trimestriale pragul de referință, taxa este de 0,9% și se majorează progresiv cu 0,3 puncte procentuale la fiecare depășire de 0,5 puncte procentuale”, a completat el.
Eugen Teodorovici a menționat că această măsură ar putea aduce la bugetul de stat aproximativ 3 miliarde de lei.
„Sau [impactul bugetar – n.r.] poate să fie 0 în cazul în care băncile decid ca acest ROBOR să fie până la limita plafonului de referință de 1,5%. Deci în funcție și de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Eugen Teodorovici.
„Nu ne sfiim și cred că e pe deplin argumentat dacă denumim această taxă ca fiind o „taxa pe lăcomie”. Este o propunere care să protejeze românul, pentru că obligația noastră ca și guvernanți este de a proteja interesele cetățeanului din România. Băncile preferă să vină către stat să cumpere titluri, în loc să finanțeze economia reală”, a mai spus ministrul de finanțe.
A început „Rabla pentru electrocasnice”. Cât primiți pentru frigidere și mașini de spălat vechi
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: