Taxa pe centrala termică: ANRE vine cu precizări

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) a venit cu precizări după ce unul dintre directorii instituției a spus că la nivelul autorității se studiază posibilitatea de a se taxa centrala termică de apartament pentru poluare.

ANRE spune că nu are în vedere o astfel de taxă și că excede competențelor sale de reglementare.

„Deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin Programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competența Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională.

În conformitate cu legea de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE nu are drept de inițiativă în privința emiterii/modificării legislaţiei primare în domeniu și nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe și impozite”, transmite ANRE, printr-un comunicat de presă.

Într-o dezbatere la Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, șeful Direcției generale de eficiență energetică, surse regenerabile, cogenerare și energie termică din ANRE, Viorel Alicuș, a spus că se caută „soluții prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”.

În vara acestui an s-a votat o lege prin care autoritățile locale primesc dreptul de a stabili în ce zone este obligatorie încălzirea locuințelor în sistem centralizat. Cei care locuiesc în aceste zone nu vor putea să opteze pentru soluții individuale de încălzire.

De asemenea, autoritățile locale au dreptul de a obliga și dezvoltatorii imobiliari să furnizeze energie termică în sistem centralizat, dacă aceștia vor construi locuințe în zone declarate ca fiind „unitare” din punct de vedere al încălzirii.

În schimb, pentru cei care locuiesc în zone vechi, cu încălzire centralizată, debranşarea va fi simplificată, asta pentru că cetăţenii vor trebui să ceară mai puţine aprobări.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.