Taxă auto nouă pentru șoferii bucureșteni. Cine va trebui să o plătească

Trafic auto aglomerat București
O nouă taxă auto pentru șoferi în București. Foto: Pixabay

Primăria Capitalei a ajuns la concluzia că poluarea din București este provocată, în mare parte, de traficul foarte aglomerat, iar principalii poluanţi sunt oxizii de azot, benzenul şi monoxidul de carbon, în urma unei dezbateri publice privind Planul de Calitate a Aerului.

Primăria Generală a Municipiului București va lua și câteva măsuri în acest sens, unele dintre ele putând fi considerate a fi de natură punitivă. Astfel, mașinile care vor dori să intre în Centrul Capitalei ar urma să plătească o taxă – vignetă.

„În ceea ce priveşte traficul rutier, trebuie luate măsuri de fluidizare a circulaţiei, de stimulate a utilizării transportului public, fie prin măsuri la nivelul Metrorex, de implementare şi de îmbunătăţire a actualului sistem, sau măsuri legate de înnoirea parcului auto la RATB”, a mai declarat Ioana Şuteu, şefa Serviciului de Monitorizare a Calităţii Mediului din cadrul PMB, citată de Gândul.

„Planul de calitate a aerului a fost întocmit având în vedere măsurile, investiţiile preconizate prin Planul de Mobilitate Durabilă şi prin toate planurile care vizează dezvoltarea Bucureştiului. Astfel, a trebuit să corelăm toate măsurile cu cele de transport sau cu acţiunile de mediu, cu strategia de dezvoltare a serviciului de salubrizare, cu planul de acţiune de reducere a zgomotului, înnoirea parcului auto şi creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, a adăugat Șuteu.

Primăria Capitalei dorește să îmbunătățească, până în 2020, sistemul de semaforizare, astfel încât intersecţiile din Bucureşti să permită prioritizarea transportului public.

„S-a discutat şi de implementarea benzilor unice pentru transportul public, dar şi piste de biciclete, ca o măsură a transportului alternativ. Este esenţial ca fiecare dintre noi, şoferi fiind, să privim ca o alternativă utilizarea transportului public şi să lăsăm pentru o zi, două, maşina acasă”, a explicat Ioana Şuteu.

Foto: Pixabay