Țara din UE care interzice magazinelor să arunce mâncare: Merge la săraci!

Toate lanțurile de magazine sunt obligate să doneze alimentele nevândute, care sunt aproape de termentul de expirare, prevede un proiect de lege adoptat în Franța.

Alimentele ar urma să fie donate către organizații caritabile, iar distrugerea produselor este ilegală. Potrivit unei statistici, din aproximativ 7,1 milioane de tone de mâncare risipită în Franța, 67% este aruncată de oameni, ia 11% de către magazine.

Până acum, unele magazine aruncau chiar cu înălbitor peste mâncare, pentru a-i descuraja pe oamenii fără adăpost să caute în gunoaie, dar și pentru a preveni toxinfecții alimentare.

În România se aruncă la gunoi aproximativ 5 milioane de tone de tone de mâncare care ar mai putea fi consumată.

„O să avem ghid de bune practici care va fi popularizat în școli, licee, universități, radio, televiziune, va ajunge către producători, procesatori, consumatori, în așa fel încât să avem prin acest ghid și prin acest program o perioadă de informare”, a declarat directorul Direcției Industrie Alimentară din Ministerul Agriculturii, Viorel Morărescu, pentru Digi24.

Legislația din România este destul de deficitară și nu încurajează magazinele să doneze mâncarea. De exemplu, dacă un magazin donează mâncarea, trebuie să achite către stat TVA-ul pe produsele respective.

De anul trecut, potrivit unei legi, magazinele din România care au promoții la produse care expiră în trei zile trebuie să le afișeze pe rafturi separate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorlor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.