Vot istoric în Parlament: Fumatul a fost interzis în cluburi și restaurante!

Legea care interzice fumatul inclusiv în cluburi și restaurante a fost votată și merge spre promulgare la președintele României Klaus Iohannis.

„Legea fumatului” a fost amânată de la vot în Camera Deputaților în urmă cu aproximativ două săptămâni din cauza unui amendament care spunea că „în unitățile în care se comercializează produse din tutun, este interzisă afișarea acestora în locurile obligatorii de trecere”.

Amendamentul a fost criticat și de Consiliul Concurenței, iar deputații ar fi ajuns la un consens prin care legea să fie supusă la vot și aprobată fără acest articol.

Legea a trecut de Senat, iar votul de la Camera Deputaților este decizional. Inițial, proiectul legislativ nu propunea interdicții și pentru cluburi și restaurante, iar modificările au fost propuse de deputatul PSD Aurelia Cristea. Deputații urmează să dea votul definitiv.

Deputatul PSD Cristea spunea în primăvară, atunci când a propus modificările, că motivele care au stat la baza acestor demersuri sunt cele ale „unei mame îngrijorate, care, pe deasupra, este și deputat și, implicit, primește sesizări din partea cetățenilor”.

„Acest proiect de lege înseamnă, în primul rând, un pariu pentru generația tânără, o modalitate prin care tinerii să înveţe respectul reciproc şi să se obişnuiască să socializeze în baruri/restaurante/cafenele şi fără tutun. Să fie la modă să nu fumezi!

Fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că nu este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine.

Cred, sincer, că, prin asumarea unei astfel de atitudini colective, vom creşte calitatea vieţii noastre, a tuturor, atât a fumătorilor- care ar putea alege să se lase din comoditate, cât şi a „victimelor colaterale” ale fumatului pasiv!”, a mai adăugat Aurelia Cristea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews