Frumoasa poveste a femeii care îi învață pe copiii din Turda cum să gătească

Marta Pozsonyi (digi24.ro)
Marta Pozsonyi (digi24.ro)

Marta Pozsonyi, de meserie gastronom, trece prin școlile și grădinițele din Turda și le arată elevilor cum să planteze legume și cum să gătească sănătos.

După ce a organizat și o tabără de gătit, Marta vrea să deschidă un centru gastronomic pentru elevi, unic în România, scrie Digi 24.

Femeia din Turda îi învață pe copii să facă aluat pentru prăjituri, să învețe legumele și fructele, dar și condimentele. Toate cursurile sunt gândite pentru a le deschide apetitul micuților pentru produsele alimentare sănătoase.

Elevii înțeleg cum cresc plantele și că în spatele tuturor produselor există oameni și povești, spune MArta Pozsonyi.

Elevii de gimnaziu organizează adevărate sesiuni de gătit la orele de educație culinară. România nu are ore de educație culinară în programa școlară, deși multe țări europene au adoptat deja această materie.

„Am început cu copiii mei pentru că nu îmi plăcea ce mănâncă şi aşa am ajuns să începem chiar cu grădiniţa copilului meu şi apoi am mers mai departe”, povestește Marta, care pe lângă faptul că se ocupă de educația celor mici, ajută și micii producători locali să își promoveze produsele. Mulți dintre ei participă la orele de educație culinară.

Marta Poszonyi vrea să pună la punct un centru gastronomic gratuit la Cluj Napoca.

„Aş vrea să fac un loc unde să învăţăm şi să descoperim împreună cu cei care au o pasiune şi să formăm altfel… gastronomi”, spune femeia, care a primit deja un premiu și un grant acordat de The Culinary Trust, o asociaţie caritabilă cu sediul în New York.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Cele mai bune orașe pentru studenți în 2016
Cele mai mari gafe de 1 Decembrie. Liviu Dragnea și Andreea Bălan, repetenții din 2015
3 milioane de români vor să se întoarcă în țară
Locuri de muncă în Germania: Cazare inclusă și alocație pentru copil