Surpriză. Cel mai mare producător elvețian a realizat un ceas dedicat Marii Uniri

ceas tissot marea unire

Un ceas dedicat celor 100 de ani care au trecut de la Marea Unire a fost prezentat de compania Tissot, cel mai mare producător elvețian de ceasuri.

Pentru a marca anul Unirii, acest ceas a fost produs în exact 1918 exemplare. Costul unuia este de 2.900 de lei, potrivit adevarul.ro. Alături de ceas, cumpărătorii primesc și o medalie din lemn, cu motive tradiționale, produsă de artiști români de la atelierul de creației Șezi, Din Hăpria.

Hora este reprodusă pe fondul secundarului periferic, unde sunt simbolizaţi 9 dansatori care se ţin de mână şi formează astfel un cerc. Fiecare om reprezintă una din cele 9 regiuni ale României, dansând împreună aşa cum au făcut-o pentru prima oară la 1918. Culorile steagului României, roşu, galben şi albastru, sunt înserate în mod elegant în partea de jos a cadranului. Pentru a sublinia simbolul horei, la cadranul rotund al orelor şi cel al secundelor s-a adăugat o fereastră rotundă pentru dată, o particularitate a acestei ediţii limitate.

Alte particularități ale acestui ceas:

– designul faţetat al cadranul orelor aminteşte de „Coloana Infinitului” creată de sculptorul Constantin Brâncuşi;

– pe marginea cadranului exterior, triunghiurile albastre preiau motive tradiţionale din sculpturile şi broderiile româneşti. În arta populară, aceste triunghiuri simbolizează porţile care ne conduc către lumile cereşti şi viaţă veşnică;

– limbile au fost albăstrite pentru a reproduce nuanţa de „albastru de Voroneţ”, astfel denumită după culoarea exterioară a mănăstirii medievale Voroneţ din Moldova;

– cureaua din piele de viţel, cu textură de aligator, evocă şi ea, prin culoare şi cusături, albastrul de pe steag;

– Pe capacul transparent al carcasei este imprimată silueta unei stele, replică a cetăţii Vauban de la Alba Iulia văzute de sus;

Fiecare ceas şi fiecare medalie sprijină asociaţia „Free Mioriţa: Lumină pentru România”, al cărei scop este să aducă electricitate în cele mai izolate case din ţară.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.