Sturionul sălbatic, o raritate în Europa, dispare din România

sturion
Sturion. Foto: Wikimedia Commons

România şi Bulgaria sunt singurele state din UE care au încă parte de populaţii stabile de sturion sălbatic. Peştele este însă ameninţat de pescuitul ilegal şi de comerţul cu caviar.

Sturionii sunt singurii peşti de la care se obţine preţiosul caviar autentic. Aceşti imenşi peşti pot ajunge la greutăţi de peste o tonă. În România, se pare că cel mai mare sturion prins vreodată a cântărit 882 de kilograme. „Trofeul” poate fi admirat la Muzeul Eco-Turistic Delta Dunării.

România a avut o populaţie impresionantă de sturioni în 1940, când s-au prins, atenţie, 1.144 de tone. În 2005, cu un an înainte de declararea prohibiţiei, doar opt tone de sturion au fost pescuite, conform statisticilor oficiale. Chiar şi aşa, cu 26 de tone exportate între 1998 şi 2006, România s-a situat, în acel interval, în topul primilor cinci mari exportatori de sturion. 

Potrivit Raportului „Comerţul ilegal cu caviar în Bulgaria şi România”, realizat de World Wild Found (WWF), 83% dintre pescarii de pe Dunăre şi din Delta Dunării consideră că pescuitul de sturioni nu este o ameninţare pentru prezervarea speciei, deşi 67% cred că stocurile au o tendinţă de scădere.

Cercetarea relevă că 68% dintre pescari nu eliberează sturionii, cu toate că este în vigoare interdicţia de a pescui această specie, încă din 2006.

Peşti condamnaţi

„România şi Bulgaria găzduiesc singurele populaţii viabile de sturion din Uniunea Europeană, dar dacă pescuitul ilegal nu va fi cumva oprit, aceşti peşti sunt condamnaţi”, a spus Jutta Jahrl, o reprezentantă a WWF, autorul raportului privind populaţiile de sturion din Europa.


„Dacă nu facem nimic pentru a reface populaţiile sălbatice de sturioni, copiii şi nepoţii noştri nu vor mai apuca acest peşte”, a spus şi ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

Impusă în 2006, prohibiţia la sturion va înceta în 2016.

Afaceri legale, în vremea prohibiţiei: „uzina” de caviar de la Negreşti Oaş

Există şi afacerişti români care au preferat calea legală, exportând acum sturioni crescuţi în ferme proprii. Un exemplu este cel al domnului Grigore, care, după ce a văzut cum sunt crescuţi sturionii într-o fermă nemţească, şi-a făcut şi el una, la Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare. Peste un an şi jumătate, afaceristul va produce, din ferma sa cu o capacitate de 25 de tone de peşte, peste două tone de caviar.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.