Studiu. Coronavirusul se transmite mai ușor în timpul vorbirii decât prin tuse

coronavirus mască
Foto: icsilviu / pixabay.com

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, a ajuns la concluzia că o discuție cu un prieten infectat cu coronavirus este mai periculoasă decât dacă acesta ar tuși. Mai exact, specialiștii au ajuns la concluzia că virusul se transmite mai ușor în timpul unei discuții decât prin tuse. Micii aerosoli emiși atunci când vorbim rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari rezultate dintr-o tuse, potrivit cercetării, citate de The Guardian.

COVID-19 poate fi răspândit prin mai mult căi, inclusiv prin picăturile emise atunci când o persoană infectată respiră, vorbește sau tușește, de aceea virusul se răspândește mult mai ușor în spații închise decât în aer liber.

În timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, iar virusul persistă.

Acum, mai mulți experți au dezvoltat unele modele pentru a explora riscul pe care îl prezintă picăturile mari și aerosolii și pentru a descoperi modalități de diminuare a acestuia. Astfel, rezultatele lor sugerează că durează câteva secunde pentru ca particulele expulzate să se răspândească pe cel puțin doi metri.

„Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță”, a susținut prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al cercetării.

Concluziile studiului, publicate în revista Proceedings of the Royal Society A, arată că nu este sigur să stai fără mască lângă o persoană infectată care vorbește sau tușește, chiar dacă se află la doi metri de tine, deoarece ambele situații prezintă un risc ridicat de infecție.

De asemenea, cercetătorii au adăugat că la o oră după ce o persoană infectată a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolul total rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse, ceea ce înseamnă că în spații mici și fără ventilație, acest lucru este suficient pentru a provoca Covid.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.