Copilul de 4 ani care a ajuns în comă la spital după o anestezie generală într-un cabinet stomatologic din Pitești este acum în stare foarte gravă.
Potrivit postului de televiziune Digi24, starea lui s-a înrăutățit peste noapte. Medicii spun că starea copilului este extrem de gravă, are insuficiență multiplă de organe și depun eforturi mari pentru a-l menține în viață, mai notează sursa citată.
Clinica stomatologică din Pitești nu avea autorizație de a realiza anestezii pe cale venoasă, a anunțat marți, 11 februarie, Ministerul Sănătății.
Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica respectivă și au aflat că, deși acest cabinet stomatologic avea autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție, în autorizația de funcționare nu era înscris ca obiect de activitate și „anestezie-analgo-sedare”, ceea ce înseamnă că personalul medical de acolo nu avea voie să facă anestezie pe cale intravenoasă.
Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare.
Ce s-a întâmplat exact în cabinetul stomatologic?
Adrian Dinescu, medicul anestezist care s-a ocupat de copilul în vârstă de 4 ani din Pitești, care a intrat în comă în urma unei intervenții stomatologice, a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că are o vastă experiență în folosirea acelei tehnici de sedare.
„Tehnica folosită se cheamă analgo-sedare. Este o practică curentă și în experiența mea, și în colaborarea cu foarte multe clinici stomatologice. Am o experiență de peste 400 de copii care au efectuat tratamente stomatologice sub această formă. Familia pacientului și-a dat acordul pentru această tehnică. Lucrurile au decurs ca de obicei, în mod normal, până la un moment dat, aproximativ 45 de minute de la începerea intervenției, unde am avut un episod de bradicardie severă (scădere a numărului bătăilor inimii – n.r.) asociat cu scăderea saturației oxigenului, care au dus imediat la un stop cardio-respirator, motiv pentru care am instituit resuscitarea cardio-pulmonară rapidă și pacientul a plecat din clinică stabilizat”, a declarat Adrian Dinescu, medicul anestezist.
„Am făcut resuscitarea, în paralel cu instituirea manevrelor de resuscitare am solicitat și serviciul de ambulanță pentru completare și ajutor. Împreună cu ei am decis, când pacientul a fost stabilizat, după aproximativ 15 minute, să fie transferat”, a mai explicat medicul.
După ce a fost resuscitat la clinică, băiatul a fost dus la Spitalul de Pediatrie din Pitești, după care a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu” din București. În prezent, copilul este internat în stare foarte gravă, este intubat și ventilat mecanic.
Inspectoratul de Poliție Județeană Argeș a deschis un dosar penal de vătămare corporală.
Foto: jarmoluk / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: