Stadionul aflat la cea mai mare înălțime în Europa

Foto: https://www.staldenried-gspon.ch

Dacă bolivienii joacă fotbal la peste 3.500 de metri altitudine, în Europa sportul cu balonul rotund este practicat foarte puțin la mari înălțimi.

Micuțul teren botezat ”Ottmar Hitzfeld”, după faimosul antrenor german, este așezat pe panta unui vârf din Alpii Elvețieni, aproape de stațiunea Zermatt, la peste două mii de metri altitudine.

Este terenul unde își dispută meciurile de acasă echipa FC Gspon, care evoluează la nivel de fotbal amator.

”E cel mai frumos loc unde poți juca fotbal”, crede fundașul Diego Abgottspon, care e de 18 ani la echipă. ”Joci între munți, ghețari și copaci, e fantastic”, a mai declarat el pentru BBC.

Stadionul aflat la cea mai mare înălțime în Europa

Satul Gaspon nu este conectat la restul țării de vreun drum și este compus din 70 de cabane de lemn, care iarna sunt ocupate de pasionații de ski. Tot iarna, fotbalul pe splendidul stadion încetează, fiind acoperit cu un strat gros de omăt.

Aerul rarefiat le dă bătăi de cap oaspeților de pe stadionul ”Ottmar Hitzfeld”, care evoluează în Liga Muntelui din Elveția, FC Gaspon fiind o formație redutabilă pe teren propriu.

Dimenisunile terenului sunt mai mici decât cele standard, din cauza lipsei de teren plat din zonă. Minusculul și în același timp semețul stadion a fost construit în urmă cu zece ani, iar clubul are aproape o jumătate de secol de activitate.

O degajare mai puternică pe acest stadion poate duce inevitabil la pierderea balonului. Clubul a spus că în cei 40 de ani de activitate a pierdut mai mult de 1.000 de mingi în pădurile din jurul stadionului.

Stadionul poartă numele fostului mare antrenor german Ottmar Hitzfeld, după ce a cesta a participat la primul meci jucat aici.