Spondiloza cervicală: cum tratăm durerea

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/anonymous-female-with-spinal-pain-on-white-background-4506108/

Întâlnită frecvent mai ales la persoanele de vârstă înaintată, spondiloza cervicală afectează zona superioară a coloanei vertebrale. Este cunoscută și ca artrita gâtului sau osteoartrita cervicală. Spondiloza cervicală apare ca urmare a tocirii cartilagiilor și articulațiilor intervertebrale de la nivelul coloanei cervicale. 

Unii oameni nu prezintă simptome sau au manifestări ușoare, așa că tolerează boala și fără tratament, mai ales la debutul acesteia. Alte persoane acuză, însă, dureri severe, disconfort sau anchilozare. Spondiloza este o boală degenerativă ireversibilă, însă, evoluția ei poate fi încetinită prin anumite metode. De asemenea, tratamentul corespunzător reduce disconfortul și durerile pe care această afecțiune le provoacă.  

De ce apare durerea?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vertebrele și aparatul muscular și ligamentar din zona cervicală se modifică. Aceste schimbări, care țin de procesul de îmbătrânire a coloanei vertebrale, pot provoca dureri și alte simptome. Modificările pot include:

  • Deshidratarea discurilor. Discurile intervertebrale funcționează ca niște zone tampon între vertebre. Ele absorb forțele care acționează asupra coloanei în timpul unor mișcări sau în anumite poziții. În jurul vârstei de 40 de ani, materialul gelatinos din interiorul acestor discuri începe să se usuce și să se micșoreze. Acest fenomen face posibil contactul dintre vertebre, care este foarte dureros.
  • Hernierea discurilor. Vârsta afectează și exteriorul discurilor, care pot dezvolta crăpături prin care lichidul din interior poate ieși. Acesta, la rândul său, poate apăsa pe rădăcinile nervoase sau pe măduva spinării și cauza durere.
  • Dezvoltarea pintenilor osoși. Deseori, organismul răspunde la degenerarea discurilor prin încercarea de a întări coloana. Din păcate, acest răspuns se traduce prin creșterea excesivă de țesut osos, care formează pinteni. Acești pinteni „ciupesc” nervii sau măduva spinării, fapt ce are drept consecință durerea.
  • Rigidizarea ligamentelor. Ligamentele sunt benzi de țesut care leagă oasele între ele. În momentul în care se rigidizează, din cauza vârstei sau a lipsei de mișcare, ele reduc flexibilitatea gâtului și provoacă suferință. 

Tratarea durerii cauzate de spondiloză

În spondiloza cervicală, tratamentul se administrează în funcție de severitatea bolii și intensitatea simptomelor. Există mai multe forme de tratament, în funcție de abordarea aleasă.

Medicamente

Pentru tratarea spondilozei, se pot folosi medicamente de mai multe tipuri:

  • Antiinflamatoare nonsteroidiene. Acestea ajută la reducerea inflamațiilor asociate cu spondiloza.
  • Medicamente care relaxează mușchii. Ajută la reducerea durerii în mușchi și a senzației de înțepenire.
  • Corticosteroizi. În cazul durerilor severe, ajută mult administrarea de corticosteroizi pe cale orală sau injectabilă.
  • Antidepresive. Anumite medicamente antidepresive au efect și în calmarea durerilor cervicale, fiindcă acționează asupra sistemului nervos, implicat și în transmiterea durerii.

Kinetoterapia și masajul

Kinetoterapia ajută la îmbunătățirea mobilității vertebrale și la întărirea mușchilor implicați în mișcările gâtului, dar și a celorlalte zone ale coloanei vertebrale. În plus, ameliorează circulația sanguină din zona afectată și îndepărtează și alte simptome asociate spondilozei, precum migrenele sau senzația de amorțire din membre sau umeri.

Este indicat ca ședințele de kinetoterapie să urmeze masajului. Astfel, mușchii și articulațiile vor fi încălzite pentru exercițiile din programul stabilit de kinoterapeut. Masajul ajută și la reducerea inflamațiilor, la îndepărtarea contracturilor și la relaxarea musculaturii.   

Balneoterapia

Balneoterapia este eficientă în ameliorarea durerilor cervicale. Efectele pozitive ale balneoterapiei se resimt timp de mai multe luni (Cozzi F et al. Mud-bath treatment in spondylitis associated with inflammatory bowel disease – a pilot randomised clinical trial). În România, există multe baze de tratament balnear, însă, alegerea lor trebuie făcută conform recomandărilor medicului. Chiar dacă sunt utile pentru calmarea durerilor cervicale, unele tratamente balneare nu sunt recomandate altor afecțiuni pe care pacientul cu spondiloză le poate avea.    

Operația

Dacă celelalte tipuri de tratament nu dau rezultat și starea persoanei afectate se agravează, intervenția chirurgicală este necesară. Operația presupune mărirea spațiului disponibil pentru nervii spinali și implică fie eliminarea pintenilor osoși, fie a unei părți din vertebră sau a discurilor herniate. 

Spondiloza cervicală este o boală care produce disconfort și durere multor persoane. Cu ajutorul tratamentelor de mai sus, aceste simptome pot fi ameliorate, astfel încât, suferinzii să poată duce o viață normală. 

Referințe:

Binder, Allan I. “Cervical Spondylosis and Neck Pain.” BMJ (Clinical Research Ed.), BMJ Publishing Group Ltd., 10 Mar. 2007, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1819511/.

“Cervical Spondylosis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 12 June 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/diagnosis-treatment/drc-20370792.

Cozzi F;Podswiadek M;Cardinale G;Oliviero F;Dani L;Sfriso P;Punzi L; Mud-Bath Treatment in Spondylitis Associated with Inflammatory Bowel Disease – a Pilot Randomised Clinical Trial. 2006, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17590368/.

Zelman, David. “Cervical Osteoarthritis (Spondylosis): Symptoms, Treatments, & More.” WebMD, WebMD, 3 June 2020, www.webmd.com/osteoarthritis/cervical-osteoarthritis-cervical-spondylosis.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.