Specialist: Mâncărurile utrlaprocesate ar trebui să aibă avertismente ca pe pachetele de țigări

FOTO: Fotorech/Pixabay.com
FOTO: Fotorech/Pixabay.com

Specialiștii în nutriție spun că alimentele ultraprocesate ar trebui să fie vândute împreună cu un avertisment, precum cele care sunt pe pachetele de tutun.

„Alimentele ultraprocesate au devenit tot mai dominante în dietele globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă asupra sănătății, în sensul că pot să crească riscul în multiple boli cronice. (…)

Alimentele ultraprocesate înlocuiesc mâncărurile mai sănătoase, mai puțin procesate, peste tot în lume și cauzează deteriorarea calității stilului de viață, din cauza atribuțiilor dăunătoare pe care le au. Împreună, aceste mâncăruri conduc o pandemie de obezitate”, a declarat profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea Sao Paulo, potrivit The Guardian.

Avertismentul vine în condițiile în care consumul alimentelor ultraprocesate a crescut rapid la nivel global, în special când vine vorba de cereale, batoane proteice, băuturi acidulate și fast food.

În SUA și în Marea Britanie, peste jumătate dintr-o dietă obișnuită conține acum astfel de alimente. Pentru unii, în special cei mai tineri, o dietă bazată pe alimente ultraprocesate în proporție de 80% este des întâlnită.

În luna februarie, cercetătorii au descoperit, printr-un amplu studiu, că alimentele ultraprocesate sunt legate în mod direct de nu mai puțin de 32 de factori de risc, inclusiv predispunerea la boli de inimă, cancer, diabet, probleme de sănătate mentală și moarte prematură.

„Este nevoie de campanii de sănătate publică, precum cele pentru tutun. Reclamele pentru alimentele ultraprocesate ar trebui interzise, sau restricționate, iar pe fața pachetului să fie introduse avertismente similare ca cele de pe pachetele de țigări”, a mai adăugat profesorul brazilian.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.