Spații creative, minte productivă: un mediu de lucru sănătos contribuie la bunăstare și performanță

Un mediu de lucru creativ și sănătos promovează bunăstarea fizică, mintală și emoțională a angajaților. Într-un loc de muncă unde se simți în siguranță, respectați și susținuți, angajații vor fi mai implicați și dispuși să își asume riscuri și să găsească oportunități de dezvoltare pe plan personal și profesional. Iată câteva aspecte importante privind modul în care spațiul influențează productivitatea, performanța și starea de bine a angajaților. 

Ce spun angajații din ziua de astăzi 

Angajații de astăzi își doresc tot mai mult un loc de muncă unde să conteze starea lor de bine. Munca de acasă din pandemie și-a spus cuvântul, crescând cazurile de burnout. 

Așa cum arată un studiu realizat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, 68% dintre angajați spun că apreciază angajatorii care iau măsuri pentru a găsi un echilibru între viața personală și cea profesională, mai ales în ceea ce privește flexibilitatea și spațiile de lucru. Socializarea cu colegii precum și întâlnirile spontane sunt de interes pentru salariați. 

Cum ne influențează spațiul și culorile

Elemente precum organizarea spațiului, lumina și culoarea trebuie luate în calcul în amenajarea unui loc de muncă atractiv. Companiile care aleg să se mute în spații de birouri unde aceste aspecte sunt importante observă cât de mult contribuie spațiul înconjurător la moralul și legăturile dintre angajați. 

Spațiul în care lucrăm ne influențează semnificativ starea de spirit, puterea de concentrare și performanța. De asemenea, dacă mediul de lucru ne permite să ne conectăm cu persoanele din jur și să stabilim o legătură care depășește simplele discuții legate de taskurile zilei, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra companiei. 

Culorile sunt la fel de importante. Pereții în culori neutre sau calde au efect calmant, în timp ce prea multe tonuri reci pot face biroul să pară neprietenos. De aceea, este importantă stabilirea unui echilibru prin introducerea de elemente care să personalizeze spațiul, precum și diverse decorațiuni sau plante. 

Inclusiv expunerea la lumina naturală este benefică la locul de muncă. Conform unui studiu din 2017, persoanele care lucrează aproape de fereastră și beneficiază de lumina naturală, prezintă o diminuare a durerilor oculare care apar odată cu expunerea la ecranului computerului și au un risc cu 63% mai mic de dureri de cap. 

Importanța spațiilor verzi 

Angajații caută tot mai mult un echilibru între viața profesională și cea personală, precum și mai mult timp petrecut în natură. Tendințele moderne de amenajări interioare mizează tot mai mult pe un design biofilic, bazat pe importanța nevoii fundamentale a omului de a se conecta cu natura.

Spațiile de birouri înconjurate de parcuri, pereții verzi, plantele cățărătoare, chiar și folosirea nuanțelor pământii în amenajare oferă o stare de bine care contribuie și la îmbunătățirea performanțelor cognitive. Iată câteva dintre avantajele unor spații de birouri verzi:

  • Îmbunătățirea productivității și a creativității – persoanele care lucrează în spații bine ventilate, cu plante verzi care filtrează dioxidul de carbon, răspund mai bine în situații de criză și dezvoltă mai ușor strategii, în comparație cu salariații care lucrează în spații înghesuite, prăfuite și lipsite de aer;
  • Îmbunătățirea sănătății și a stării de bine;
  • Atracția și retenția de angajați dedicați – organizațiile care investesc în aspectele care oferă confort și o stare de bine sunt cele care atrag noi angajați, iar cei deja existenți aleg să rămână pentru mai mult timp;
  • Costuri mai mici pe fondul practicilor sustenabile și a eficienței energetice.

Un mediu ordonat – o minte mai focusată 

Un mediu de lucru ordonat permite o mai bună putere de concentrare deoarece creierul uman are dificultăți în a se concentra pe mai mult de o singură sarcină. Un loc de muncă modern, adaptat nevoilor angajaților ar trebui să includă atât spații de lucru intime, pentru proiecte care necesită un plus de concentrare, precum și locuri de interacțiuni open space, unde brainstormingul și conversațiile sunt esențiale. 

Prin amenajarea unui mediu de lucru sănătos, creativ, benefic pentru productivitatea angajaților, compania investește, de fapt, atât în potențial și inovație, cât și în viitorul organizației. Sursa foto: Shutterstock