Smart ForFour 2015 – ce avantaje și dezavantaje are populara mașină

A doua generație Smart ForFour (W453) a fost dezvoltată în comun cu Renault, împărțind aproximativ 70% din piesele sale cu noul Twingo. Revenind la noul Smart ForFour, merită remarcat faptul că mașina de oraș păstrează celula de siguranță din oțel tridion, dar are o nouă cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj. Totuși, și variantele cu cutie manuală merg foarte bine, nu au fost raportate des probleme în acest sens.

Puncte tari:

spatios pentru marimea sa
foarte manevrabil
motoare eficiente pe benzină
rezonabil de practic
piese auto SMART rezonabile la pret

Puncte slabe:

întreținere costisitoare
motor slab pentru versiunea de 1,0 litri, se pare că versiunea mai reușită e cea de 0,9 litri
motoarele sunt in general zgomotoase

Atenţie:

Clienții au fost până acum mulțumiți de noul Smart ForFour în ceea ce privește fiabilitatea, majoritatea dintre ei lăudând comportamentul motorului mașinii de oraș. Cu toate acestea, unii proprietari au raportat coroziune a jantelor din aliaj (deși Smart oferă o garanție de 12 ani împotriva coroziunii) și o montare proastă a geamului din spate.

De asemenea, merită remarcat faptul că, din moment ce Renault a contribuit cu majoritatea componentelor, fiabilitatea ar trebui să fie peste medie, mai ales că francezii și-au revizuit acreditările de fiabilitate în ultimii ani.

EXPERIENȚA DE CONDUS

Grup motopropulsor

Smart ForFour este disponibil cu două opțiuni de motorizare: o unitate de 1,0 litri cu trei cilindri, bună pentru 71 CP și 91 Nm de cuplu, completată de o versiune turbo de 0,9 litri care produce 90 CP și 135 Nm de cuplu.

Acesta din urmă este cel mai performant motor, mai ales pentru că primul se simte sub putere, ceea ce reduce evident confortul. Economia de combustibil este mai bună și pentru unitatea turbo, dar vom detalia acest lucru în secțiunea Eficiență.

Atâta timp cât ești ok cu zgomotul, motorul de 0,9 litri se dovedește un bun însoțitor în oraș, atunci când trebuie să faci o depășire rapidă sau doar să accelerezi pentru a ține ritmul cu fluxul de trafic.

Manipulare

Este greu de găsit o mașină care se descurcă mai bine decât un Smart în panoramele urbane aglomerate, iar acest ForFour nu face excepție. Deși nu este la fel de priceput ca fortwo atunci când vine vorba de cerc de viraj, mașina este încă imbatabilă în parcări și străzi înguste.

Dar există și câteva dezavantaje: vitezele mai mari aduc mult zgomot de vânt, iar direcția nu este una ideală. Cu siguranță nu este o mașină pentru drumuri A sau autostrăzi, dar nu-i poți nega coroana urbană.

Siguranță

Patru stele au fost acordate Smart ForFour de către Euro NCAP. Nu este o performanță proastă, dar asta ar fi putut fi îmbunătățită cu mai multe sisteme de asistență pentru șofer. Cota de protecție a ocupanților adulți este de 78%, protecția ocupanților copii a fost evaluată la 77%, în timp ce asistența de siguranță rămâne în urmă la doar 56%.

Asta nu înseamnă că forfour nu este suficient de sigur. Fiecare mașină are cinci airbag-uri frontale (dar niciunul în spate) și dispozitive precum asistența pentru menținerea benzii de rulare, asistența la vânt transversal, controlul vitezei de croazieră, asistența la urcare și senzori de parcare (cu pachetul Premium) împreună cu o cameră de spate (pe pachetul Premium Plus).

INTERIOR

Confort

Condusul este o experiență plăcută, dar nu neapărat una rafinată. De exemplu, scaunele, deși suficient de confortabile, ar fi putut avea mai mult suport lateral, iar coloana de direcție poate fi reglată pe înălțime doar ca echipament opțional.

Pedalele sunt bine aliniate și, în ciuda lipsei de sprijin lateral, este ușor să găsești o poziție de condus confortabilă. Există vizibilitate adecvată în fața mașinii.

Fiecare buton și comutator se află la îndemână fără efort și în ceea ce privește pasagerii, patru adulți se vor potrivi frumos în interiorul cabinei lui forfour. Zgomotul motorului poate interfera din când în când, în timp ce zgomotul vântului este prezent doar la viteze mari, dar, în caz contrar, smart forfour iese în evidență ca o mașină silențioasă și fără probleme.

Practicitate

Întrucât spațiul este ceva rar într-o mașină de oraș precum smart, creatorii săi au fost nevoiți să vină cu câteva trucuri pentru a găsi totuși ceva spațiu. În timp ce volumul portbagajului este de 185 litri – mai mult decât Toyota Aygo (168 litri), la fel ca Fiat 500 (185 litri) și mai puțin decât Volkswagen up! (251 litri) – se deschide larg și, deoarece practic nu există nicio buză de încărcare care să stea în cale, încărcarea și descărcarea sunt o sarcină ușoară. Ușile din spate se deschid la 85 de grade, iar scaunele din spate pot fi rabatate 50/50 pentru a suplimenta spațiul de încărcare.

Infotainment

Fiecare smart forfour vine cu un sistem de infotainment de bază bazat pe ecranul de 3,5 inchi cu comenzi pe volan. Cu toate acestea, puteți îmbunătăți această experiență cu mai mulți bani luând pachetul Premium și afișajul său de infotainment de 7,0 inchi cu MirrorLink. Această potrivire schimbă complet interacțiunea utilizator-mașină datorită graficii clare, fără erori și meniurilor curate și ușor de citit.

BUGET

Consumul este undeva sub 5 la sută, în modul real, nu ideal.

Echipamente

Sunt disponibile patru niveluri de echipare, și anume Passion, Prime și Proxy plus Ediția #1. Toate aduc ceva nou pe masă, dar acesta este hardware-ul pe care îl veți găsi pe fiecare smart forfour: jante din aliaj de 15 inchi, climatizare automată, un volan multifuncțional îmbrăcat în piele și afișajul sistemului de infotainment de 3,5 inchi. Optional, primești un acoperiș panoramic, roți de 15 inchi mai luxoase și scaune față încălzite, plus setări de sigurnață cum ar fi menținerea benzii și controlul vitezei de croazieră.

Alegeți Proxy și veți obține o temă albă și albastră în interiorul cabinei, însoțită de o notă mai sportivă datorită jantelor din aliaj negru de 16 inchi, o suspensie sport, o țeavă de eșapament decorată cu crom și pedale din aliaj. Cireașa de pe tort vine cu smart forfour Edition #1, care include pachetele opționale Sport, Comfort, Premium și Premium Plus.

Pentru a afla și marile noutăți aduse de modelele mai noi de Smart, puteți consulte un dealer autorizat de vanzari Mercedes-Benz Cluj, pentru a primi mai multe informații în acest sens.

Sursa foto: Youtube