Site-ul care îți spune de unde vine numele tău de familie

site nume
Foto: nume.ottomotor.ro

Site-ul nume.ottomotor.ro, conceput de inginerul român Florin Lipan, le arată utilizatorilor de internet din ce zonă a țării provine un anumit nume de familie și care sunt locurile unde acesta este cel mai frecvent.

„Acest proiect vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite”, se arată pe site.

Florin Lipan, care lucrează în prezent ca dezvoltator de software la compania Blacklane GmbH din Berlin, Germania, a absolvit Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.

Site-ul nume.ottomotor.ro a fost lansat în anul 2012, iar de atunci a fost actualizat.

Generarea indexului de nume a presupus parcurgerea unei cărți de telefoane online cu ajutorul unui crawler scris în PHP5.3.

„Aplicația a fost dezvoltată în Ruby on Rails 3 + HAML + CoffeeScript + Google Maps API v3 și e actualizată cu Capistrano + Git”, se mai arată pe site.

Pentru a localiza un anumit nume nu trebuie decât să îl introduceți în căsuța de căutare și să apăsați butonul caută.  Dimensiunea caracterelor rezultate corespunde numărului de gospodării indexate. Vor fi afișate doar zonele pentru care au fost găsite mai mult de cinci familii.

site nume
Foto: nume.ottomotor.ro

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Site-ul care îți spune ce film era la modă în ziua, luna și anul în care te-ai născut

Site-ul pe care poți vedea sute de filme rare

Site-ul care transmite imagini LIVE cu animale în natură

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.