Sirienii visează la o calificare istorică la Cupa Mondială. Au bătut China!

Fotbaliștii sirieni au depășit deja două faze de calificare și țintesc un loc la turneul final din Rusia (Foto: Ngau Kai Yan)
Fotbaliștii sirieni au depășit deja două faze de calificare și țintesc un loc la turneul final din Rusia (Foto: Ngau Kai Yan)

Naționala de fotbal a Siriei, țară aflată în război, a câștigat ieri pe terenul Chinei, în lupta pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018.

Siria este de cinci ani în război civil, însă fotbaliștii țării fac tot ce pot pentru a inspira speranță.

Sirienii au revenit în cursa pentru prima lor calificare la Cupa Mondială, printr-o victorie suprinzătoare pe terenul Chinei.

Mahmoud Al-Mawas a marcat singurul gol al meciului jucat la Xi’an, în fața a 50.000 de spectatori care așteptau o victorie logică a Chinei.

Naționala de fotbal a celei mai populate și țări a lumii nu a găsit soluții în fața bătăioșilor sirieni, care au obținut prima lor victorie din a treia fază a calificărilor asiatice pentru Cupa Mondială.

Golul de la Xi’an, oraș cu 9 milioane de locuitori (n.r. – jumătate din populația Siriei) a fost creația Ahmad Al Salih, cu o splendidă pasă în adâncime, dar și a portarului chinez Gu Chao, care a ieșit greșit în întâmpinarea balonului.

Golul marcat de Al-Mawas, care joacă pentru o echipă din Bahrain, a provocat prima victorie pe teren propriu a Chinei în preliminariile Cupei Mondiale din ultimii 5 ani.

China are o populație de 1,3 miliarde de oameni, iar ambițiile fotbalistice sunt mari. De cealaltă parte, Siria are o populație răvășită de război, cinci milioane dintre ei găsindu-și refugiu în afara granițelor.

Din cauza conflictului, Siria joacă meciurile de pe teren propriu tocmai în Malaezia.

Sirienii sunt pe locul patru în clasamentul Grupei A, cu patru puncte. După înfrângerea târzie înregistrată în Uzbekistan (0-1), sirienii au smuls cu greu o remiză cu Coreea de Sud, o mare forță a fotbalului asiatic.

Liderul grupei este Iranul, cu 7 puncte, în timp ce China are un singur punct, pe locul 5, iar ”lanterna roșie” este Qatarul, fără niciun punct.

Un rezultat pozitiv în Qatar, peste câteva zile, ar putea ajuta mult cauza sirienilor în aceste preliminarii. La Cupa Mondială din 2018, care va fi organizată de Rusia, se califică direct primele două echipe din cele două grupe preliminare, în tip ce formațiile de pe locul 3 se vor înfrunta direct pentru a putea juca în barajul cu locul 4 din zona Americii Centrale și de Nord și Caraibelor.

Naționala de fotbal a Siriei, țară cu strânse legături cu România comunistă, a fost condusă de câțiva antrenori români în istoria sa. Primiul a fost Cornel Drăgușin, în 1965. Virgil Dridea și Mircea Rădulescu au antrenat ”vulturii din Qasioun” (n.r. – un munte de lângă Damasc, care dă porecla fotbaliștilor sirieni), în timp ce Valeriu Tița a pregătit echipa la turneul final al Cupei Asiei din 2011.

România joacă sâmbătă, la Yerevan, cu Armenia, într-un meci foarte important din Grupa E a preliminariilor europene. ”Tricolorii”, care n-au izbutit să bată Muntenegrul, la Cluj, în meciul de debut, scor 1-1, caută primul succes sub comanda germanului Christoph Daum.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea tristă a Hipodromului din Ploiești: Modernizat, dar nefolosit

 

Naționala feminină de handbal va avea un super-antrenor