Naționala feminină de handbal va avea un super-antrenor

Spaniolul Ambros Martin a câștigat Liga Campionilor și ca jucător și ca antrenor (EHF)
Spaniolul Ambros Martin a câștigat Liga Campionilor și ca jucător și ca antrenor (EHF)

Federația Română de Handbal a anunțat despărțirea de suedezul Tomas Ryde, dar și numirea în funcția de selecționer a naționalei feminine a unuia dintre cei mai buni tehnicieni din lume.

Spaniolul Ambrosio Jose Martin Cedres va încerca să le ducă pe tricolore spre gloria mondială și europeană. Tehnicianul în vârstă de 48 de ani a antrenat doar două echipe în carieră, însă cu mare succes.

Fostul jucător al echipei Portland San Antonio și-a început cariera la SD Itxako, pe care a pregătit-o între 2004 și 2012, transformând micuța formație din Țara Bascilor într-una din forțele handbalului feminin european.

Ambros Martin a descoperit și format jucătoare de mare valoare, reușind să câștige Cupa EHF cu Itxako, dar și să ajungă în finala Ligii Campionilor.

Din 2012, a trecut în Ungaria, la Gyor, alături de care a triumfat de două ori în cea mai importantă competiție continentală, în 2013 și 2014, pierzând finala în 2016, în fața suprinzătoarei CSM București.

”Venirea sa confirmă hotărârea noastră de a lucra cu cei mai buni profesioniști din handbalul mondial, atât la naționala de fete, cât și la naționala de băieți, condusă de Xavi Pasqual. Mă bucur enorm că alături de ei sunt antrenori de top din România și le mulțumesc lui Costică Buceschi și lui Eliodor Voica pentru contribuția lor la acest proiect. Sunt convins că mixul de experiență internațională și înțelegere a competiției locale va continua să dea rezultate la cel mai înalt nivel. Un mare mulțumesc lui Tomas Ryde pentru colaborarea noastră și rezultatele excepționale obținute împreună. Mult succes în proiectele viitoare”, a declarat Alexandru Dedu, președintele FRH.

Ambros Martin, cel mai bun antrenor din Liga Campionilor în ultimii doi ani, va încerca să aducă primul titlu european din istoria naționalei feminine de handbal a României în luna decembrie.

La turneul final din Suedia, România va întâlni trei echipe foarte valoroase în prima fază a grupelor: Norvegia, Rusia și Croația.