Sindicatul gardienilor din penitenciare: „Câteva televiziuni incită la revoltă!”

Deținuți din 14 închisoare din țară s-au revoltat în ultimele zile, iar 1.400 susțin că sunt în greva foamei. Aceștia cer mâncare mai bună și condiții mai bune în celule. Valul de proteste a început de la Penitenciarul din Iași.

Reprezentanții Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare susțin că protestele nu ar fi avut loc dacă nu ar fi fost susținute mediatic de „câteva televiziuni”.

„Vom trata pe larg revoltele de catifea provocate mediatic în tot sistemul penitenciar că apogeu al unei strategii de uzură implementate de aproape un an de zile cu scop multiplu, mase de manevră şi pagube colaterale. Însă înainte de orice alt articol, trebuie să semnalăm ceva concret, fix în acest moment.

În jumătate din sistemul penitenciar deţinuţii au iniţiat diferite tipuri de acţiuni de protest pe care nu avem motive să le denumim încă revolte. Cei avizaţi ştiu exact despre ce vorbim. În 1997 Jilava a fost blocată zile în şir de un astfel de eveniment, iar măsurile care se adopta pe fond de revoltă pot fi traumatice atât pentru personal cât şi pentru deţinuţi.

Cu excepţia Penitenciarului Poartă Albă, nu au fost înregistrate încă proteste în unităţi care includ regimurile semideschis şi deschis. Sistemul progresiv de executare a pedepselor îşi spune, iată, cuvântul. Sunt condiţii grele de muncă şi de deţinere în penitenciare (nu doar în România) dar sunt şi multe lucruri de pierdut pentru deţinuţii de la semideschis.

Dacă într-o unitate că Jilava deţinuţii ar fi torturaţi cum spun Rareş Bogdan şi alţii, ce i-ar fi împiedicat să se alăture protestelor? Şi totuşi nu o fac, iar asta strică planuri. Tot sistemul trebuie incendiat şi forţată amnistia, fără să se ia în calcul că se poate obţine exact efectul invers. Patronii de trusturi trebuie extraşi, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalţi deţinuţi nu contează, folosesc scopului. Că doar nu o să se caţere Voiculescu şi Păcuraru pe puşcărie că să fie preluaţi de televiziunile credincioase…

În inconştienţă lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte, nefiind satisfăcute de nivelul protestelor în derulare. Nemulţumirea că la Jilava nu se întâmplă nimic şi că oamenii (salariaţi sau custodiati) îşi desfăşoară viaţă normal, cu uşile deschise conform regimului şi cu sutele de activităţi care se organizează zilnic şi în care sunt implicaţi majoritatea deţinuţilor, împinge către gesturi necugetate.

Chiar în acest moment, în faţă intrării în unitatea susmenţionată, stă plantat provocator un car de la Antena 3 şi aşteaptă. Deşi este linişte. Ce aşteaptă? Păi fie să se întâmple ceva anunţat, fie ceva provocat. Că doar nu disloci şi plantezi o echipa întreagă fără motiv. În scurt timp se vor mai alătură cel puţin două echipe. Mai lipsesc câteva imagini transmise din faţă unităţii în direct şi un îndemn din partea unui moderator pentru deţinuţii din Jilava: procedati va rog la incendiere!

Dragi jurnalişti, un lucru ţinem să va transmitem. Dacă un singur coleg de-al nostru va păţi ceva din elanul vostru de a va recupera patronii încarceraţi, ne vom invită singuri în platou. În platoul din faţă televiziunilor. Şi vom protesta. Legal. Cât va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei!

După 1989, oamenii nu au mai protestat lângă televiziuni. Dar ce faceţi voi este prea mult! În alte ţări revoltele din penitenciare au dus la atrocităţi. Membrii ai personalului au fost sechestraţi şi agresaţi. Deţinuţii s-au omorât între ei. Găsiţi documentarea unor astfel de acţiuni pe Internet. S-a ajuns la decapitări.

În sistemul penitenciar au fost 56.000 de deţinuţi. Acum sunt 28.000. Multe dintre unităţi au camere la care uşile nu se închid decât noaptea. Un ofiţer, un agent, o asistenţă medicală şi un psiholog sau o asistenţă socială formează o echipa care se ocupă (în contact direct şi neînarmaţi) de sute de deţinuţi care se mişcă liberi organizându-şi singuri activităţile şi exprimându-şi opţiunile.

Suntem expuşi permanent unor agresiuni dar ne asumăm riscurile. Este ocupaţia noastră. Şi nu ne-am angajat că torţionari. Nu asta facem! Ne place să ne implicăm şi să ajutăm. Lăsaţi-ne să ne facem meseria! Şi încercaţi să v-o faceţi şi voi! Ne-am săturat de jigniri şi de diversiunile voastre mediatice care ne pun vieţile în pericol!”, se arată în comunicatul Sindicatului Lucrătorilor din Penitenciare.

Recomandările editorilor GreatNews.ro: