Senator PNL, dat afară din partid din cauza acuzațiilor de corupție

tudor chiuariu
Tudor Chiuariu, la depunerea jurământului ca ministru al Justiției. Foto: gov.ro

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a fost dat afară din partid. Decizia a fost luată ieri, de conducerea PNL reunită la Iași. Liberalul a fost condamnat în urmă cu un an pentru fapte de corupţie, iar recent a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, relatează mediafax.ro.

Tudor Chiuariu nu dorise să își dea demisia din partid, însă se autosuspendase din PNL în urmă cu 10 zile, până la clarificarea acuzaţiilor aduse împotriva sa în dosarul privind retrocedările ilegale.

La acea dată, el a menţionat că face acest gest pentru a nu oferi prilejul unor atacuri la adresa PNL: ”Am luat decizia de a mă autosuspenda din Partidul Naţional Liberal, până la clarificarea situaţiei legate de acuzaţiile formulate săptămâna trecută. Fac acest gest pentru că nu vreau ca acuzaţii nefondate să fie prilej de atacuri politice împotriva PNL, partidul în care am intrat acum 18 ani şi de care se leagă întreaga mea activitate politică. Le mulţumesc colegilor pentru sprijinul moral. Rămân fidel ideilor şi valorilor liberale, pe care le-am promovat în toate funcţiile politice şi demnităţile publice pe care le-am deţinut”.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat recent că Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorii îl acuză că a acceptat să primească mită de 2,5 milioane de euro pentru a interveni în retrocedarea lui Paltin Sturdza. Chiuariu trebuia să intervină pe lângă mai mulți funcționari publici din județul Bacău „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu”.

Plata ilegală era ascunsă prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, mai spun procurorii.

Condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul „Poșta Română”

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit deja trei ani şi şase luni de închisoare cu
suspendare în dosarul „Poşta Română”. Judecătorii au decis că, în calitate de ministru de Justiție în guvernul Tăriceanu, Chiua­riu a semnat personal o hotărâre de Guvern care prevedea trecerea ilegală unui imobil de la Poșta Română în proprie­tatea unei firme private.

Deși a fost condamnat definitiv, senatorul PNL a refuzat să își dea demisia din Parlament și din partid și a rămas membru în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Parlamentului.

Recomandările editorilor GreatNews:

Student exmatriculat de la Arhitectură pentru că s-a plâns de condițiile de învățământ
O șoferiță a condus pe contrasensul autostrăzii Arad –Timișoara
Un român, în elita inovației auto

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.